• A társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezelések sorából kiemelkedik a gyógyfürdő belépő és az orvosi gyógymasszázs.

  • Megnéztük, hogy melyek voltak a legnépszerűbb fürdőkezelések 2019-ben.

Magyarországon egész jól állunk a fürdőkben elérhető különféle gyógyászati kezelések terén. Sokféle kúrát kínálnak a gyógyfürdők és ezek közül jó néhányhoz a társadalombiztosítás támogatása is igénybe vehető. Bár azért a fürdők öröme nem felhőtlen ezen a téren, ugyanis a támogatás mértéke 2012 óta nem emelkedett, emiatt pedig a beutaltaktól egyre magasabb összegű önrészt kell kérniük a fürdőkezelések után.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával egy nap négyféle fürdőkezelés vehető igénybe és ezek 15 alkalommal ismételhetők. Egy naptári évben két ilyen 4×15-ös fürdőkúrán lehet részt venni.

A NEAK-tól kapott adatsor alapján összegyűjtöttük, hogy az elmúlt évben melyek voltak a legnépszerűbb fürdőkezelések. A listavezetőt már múltkor elárultuk, ami a gyógyvizes medencefürdő volt. Nem véletlen a népszerűsége, hiszen ez a gyakorlatban egy fürdőbelépőt takar. Sokan kifejezetten csak ennek a felírását kérik a szakorvostól.

Az adatok alapján már inkább meglepő, hogy a második legnagyobb számban felírt kezelésnek az orvosi gyógymasszázs számít, ez egyébként gyakorlatilag egy svédmasszázst jelent. Ráadásul ahogy majd a lenti adatokból láthatják, a masszázsok darabszáma viszonylag kevéssel marad el a támogatott fürdőbelépőkétől.

A dobogó harmadik helyén már némileg kisebb – de nem kevés – kezelésszámmal áll a víz alatti csoportos gyógytorna és nagyon népszerű kezelési módnak számít az iszappakolás is.

Tavaly az ötödik legnépszerűbb fürdőkezelés a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása volt. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a többi kezelési móddal ellentétben nem kell utána önrészt sem fizetni. Ráadásul nagyon sok tanuszodában is elérhető a gyerekek gyógyúszása.

Még viszonylag jelentős számban írták fel a víz alatti vízsugármasszázst és a súlyfürdőt is. Az adatok alapján viszont a szénsavfürdő már a ritkábban alkalmazott kezelési módok közé tartozik. Szintén a ritkábbak közé sorolható a szén-dioxidos gyógygázfürdő, azaz a mofetta is, ugyanakkor ez utóbbi csak a két természetes feltörési helyen, Mátraderecskén és Parádfürdőn vehető igénybe tb-támogatással.

A legkisebb számban a gyógyvizes kádfürdős kezelést írták fel a szakorvosok. Ennek a kezelési megoldásnak elsősorban a bőrbetegségeknél lehet fontos szerepe, ettől függetlenül meglepő, hogy milyen kevés alkalommal vették igénybe.

Legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezelések 2019-ben (zárójelben a kezelések éves darabszáma)

(Tartalmazzák a normatív, a közgyógy és az üzemi baleseti ellátásokat, valamint együtt szerepelnek az országos, a körzeti és a helyi hatókörű gyógyfürdők adatai).

1. Gyógyvizes gyógymedence – 1.638.925

Cserkeszőlő szabadtéri gyógyvizes medence

2. Orvosi gyógymasszázs – 1.421.430

Frissítő masszázs

3. Víz alatti csoportos gyógytorna – 658.275

víz alatti gyógytorna

4. Iszappakolás – 531.075

Hévízi kórház iszapkezelés

5. 18 év alattiak csoportos gyógyúszása – 490.576

gyógyúszás 18 év alatt

6. Víz alatti vízsugármasszázs – 444.785

tangentor kezelés

7. Súlyfürdő – 304.128

súlyfürdő Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

8. Szénsavas fürdő – 97.210

szénsavfürdő szénsavas kádfürdő

9. Szén-dioxid gyógygázfürdő – 25.107

Mátraderecske mofetta

10. Gyógyvizes kádfürdő – 6.405

gyógyvizes kádfürdő