• Hét olyan nagy betegségcsoport van, amelynél a gyerekek esetében sikerrel alkalmazható a gyógyúszás.

  • Segíthet-e a felnőttek panaszain a gyógyúszás?

Sokan talán nem tudják, de szakorvosi, iskolaorvosi javaslatra a 18 év alattiak gyógyúszását teljes egészében támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A foglalkozásokat szakképzett oktatók tartják az OEP-pel szerződésben álló uszodákban, fürdőkben.

Hét olyan nagy betegségcsoport van, amelynél hatékonyan alkalmazható ez a gyógykezelési mód:
– Szív- és keringési betegségek (például műtétek utáni állapotok, gyermekkori magas vérnyomás esetén)
– Krónikus légzészavarok (például asztma esetén)
– Gerinc- és mellkasdeformitások (például gerincferdülés, tartáshibák)
– Ízületi betegségek
– Obesitas (elhízás) és szövődményei
– Központi és perifériás idegrendszeri károsodások
– Veleszületett és szerzett végtaghiányos állapotok

A fenti problémák valamelyikével küszködő gyerekek szüleinek a kezelőorvosnál kell rákérdezniük arra, hogy alkalmazható lenne-e a gyógyúszás. Az orvos tudja ugyanis eldönteni, hogy érdemes-e alkalmazni, illetve azt is, hogy van-e esetleg kizáró tényező. Amennyiben nincs, akkor viszont érdemes élni a lehetőséggel.

gyógyúszásPhilipp Rita, a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidőközpont gyógyúszás foglalkozást vezető szakemberének tapasztalatai szerint elsősorban ortopédiai és belgyógyászati betegségek esetén írják fel az orvosok a gyógyúszást. Sok gyereknél ráadásul nem pusztán egyetlen betegség, elváltozás esetén indokolt a gyógyúszás. Ilyen lehet például az, amikor valaki egyszerre túlsúlyos és asztmás, vagy mellkasdeformitása és gerincferdülése is van.

Azt előre nehéz megmondani, hogy a gyógyúszás mikorra szünteti meg az egyes betegségeket, vagy enyhíti a panaszokat. Philipp Rita szerint ugyanis minden egyes gyerek és elváltozás más és más. Mindenesetre a megfelelően tervezett gyógyúszásnak egyértelműen pozitív hatása van az említett betegségeknél, elváltozásoknál. A gyerekek állapotának a javulásáról mindig a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat ad hiteles visszajelzést, illetve ezek mindig megerősítései is a gyógyúszás hatékonyságának.

Felvetődik az a kérdés, hogy a szakember kontrollja mellett végzett gyógyúszáson túl a szülőknek szabad-e, vagy érdemes-e a gyermekükkel eljárni uszodába, fürdőbe? Lehet-e káros, ha a gyerek szakember felügyelete nélkül úszkál?

„Akit csoportos gyógyúszásra javasolnak és jár is, nem tud csak úgy „úszkálni”, hogy az ronthatna az állapotán. Az úszásnak, a vízben való mozgásnak, rengeteg előnye van, de tapasztalatom szerint a gyerekekre jellemző, hogy a gyógyúszáson tanultakat büszkén mutatják meg a szüleiknek, nem is gondolva arra, hogy ezzel azokat a feladatokat gyakorolják, amit a foglalkozás alkalmával végeznek” – mondja Philipp Rita.

Gyógyúszás felnőtteknél?
Az említett betegségektől sok felnőtt is szenved, viszont a 18 év felettiek számára sajnos jelenleg nem elérhető OEP-támogatással ez a kezelési mód, pedig a gyógyúszással foglalkozó szakember tapasztalatai szerint is lenne rá igény. Ráadásul hatásos is lehetne, még úgy is, hogy egyes rögzült állapotoknál – például gerincproblémák esetén – ilyenkor már lassabb a javulás.