• Igaz-e, hogy antibiotikum szedése mellett tilos a napozás és a szoláriumozás?

  • Mi van akkor, ha napozás után derül ki, hogy fényérzékenységet okoz az általunk szedett gyógyszer?

Gyakran hallhatjuk azt, hogy antibiotikumok szedése mellett tilos a napozás. Ez vajon igaz? Nos, a válasz erre az, hogy igazi is lehet, meg nem is. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis általánosságban nem mondható ki, hogy az antibiotikum szedése együtt jár a napfény kerülésével. A napozást ugyanis a fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése alatt – illetve közvetlenül utána – kell mellőzni. Nem minden antibiotikum okoz fényérzékenységet és nem kizárólag az antibiotikumok okoznak fényérzékenységet.

napozás antibiotikumBiztos, ami biztos, erre érdemes lehet rákérdezni a patikában a gyógyszer kiváltásakor, vagy megnézni a mellékelt betegtájékoztatót. Ebben ugyanis minden esetben szerepel az, hogy tilos-e a gyógyszer szedése alatt a napon tartózkodás. S azon belül az is, hogy teljes mértékben kerülni kell-e a napfénnyel való érintkezést, vagy csak a hosszan tartó napozás a tiltott.

Az antibiotikumok mellett egyébként gyakran okozhatnak mellékhatásként fényérzékenységet a vízhajtók, a gyulladáscsökkentők, az antidepresszánsok, de akár egyes szemcseppek is. Ezeknél tehát mindenképpen érdemes átolvasni a betegtájékoztatót.

Mi van abban az esetben, ha valaki egy kiadós napozás után szembesül azzal, hogy az általa szedett gyógyszer fényérzékenységet okoz? Amennyiben semmilyen tünetet nem észlel magán, akkor örülhet, mert “megúszta” a bajt. A mellékhatás ugyanis nem feltétlenül jelentkezik, csak nagyobb az esélye. Így előfordulhat, hogy a mellékhatásként akár fényérzékenységet is okozó gyógyszer valakinél semmilyen problémát nem idéz elő.

Mindenesetre kísérletezni nem érdemes ezzel. Ez a mellékhatás ugyanis például májfoltok formájában is megjelenhet. A hölgyeknek rossz hír, hogy a májfoltok kialakulására genetikai okokból hajlamosabbak a nők, s ezek a foltok leginkább az arcon jelennek meg.

Fontos azt is megjegyezni, hogy amennyiben egy gyógyszer a mellékelt betegtájékoztatója szerint fényérzékenységet okoz, akkor nem csak a napozás, hanem a szoláriumozás is tilos.

Tudta, hogy egyes gyógyszerek csökkenthetik a D-vitamin felszívódását? Ide kattintva elolvashatja erről szóló cikkünket.