• Talán viccesen hangzik, de az NSZK labdarúgó-válogatottjának köszönhetjük a tangentor kezeléseket.

  • A víz alatti vízsugármasszázs elnevezése pedig az NDK-ból származik.

  • Sportorvosi eszközből vált széles körben alkalmazott gyógyászati, rehabilitációs megoldássá a tangentor.

1954-ben Svájcban rendezték a labdarúgó-világbajnokságot, amit az NSZK válogatottja nyert meg. A korabeli sportsajtó gyakran emlegetett a nyugatnémetek sikere és feltűnően jó kondíciója kapcsán egy furcsa módszert. Ez egy különleges gép volt, amivel a sportolók – az akkori szóhasználat szerint – víz alatti gyúrásban részesültek, ami jelentősen javította az erőnlétüket és a sérülések utáni felépülést is látványosan gyorsította.

Ez a víz alatti gyúrás ugyanaz, amit manapság víz alatt vízsugármasszázsként, vagy tangentorként szoktuk nevezni. De mi az a tangentor? Ez tulajdonképpen egy köznevesült márkanév. A nyugatnémet labdarúgók sikerét látva ugyanis az NDK-ban is készítettek egy víz alatti vízsugármasszázsra alkalmas gépet, amit Tangentornak nevezetek el.

Magyarországra az első Tangentor márkájú gép az 1960-as években érkezett az NDK-ból és első körben kórházakban használták, azon belül is a sportorvoslás terén. A sérült sportoló egy kellemesen meleg, 35-36 Celsius-fokos vízzel töltött kádban foglalt helyet és egy változtatható erősségű vízsugárral masszírozták át a teljes testét, vagy adott esetben csak a beteg, fájdalmas testrészt.

A sportorvosok már akkoriban lelkesen nyilatkoztak a víz alatt gyúrás meghonosításáról. A kádfürdős kezelések során egyszerre érvényesült a meleg víz izomlazító és a vízsugár masszírozó hatása. Ennek révén a rándulások, ficamok, zúzódások, csonttörések utókezelése során alkalmazták és jelentősen lerövidítették a felgyógyulás idejét.

Később már térd-, könyök- és vállízületi fájdalmak, ágyéktáji lumbágó, a teniszkönyökkel és csonthártyagyulladással járó fájdalmak csökkentése esetén is alkalmazták. Sőt, a fáradtság leküzdésére is bevetették a sportorvosok, elvégre a német válogatottnál is elsősorban erre használták.

tangentor kezelés A tangentor, a víz alatti vízsugármasszázs, vagy víz alatti gyúrás – nevezzük akárhogy – meglehetősen hamar, már az 1970-es években megjelent egyéb gyógyászati területeken és egyre több hazai gyógyfürdőben vált elérhetővé ez a kezelési módszer. A sportsérülések leküzdése mellett így a javallatai között megjelentek a mozgásszervi problémák, idegrendszeri betegségek, vérkeringési zavarok, az izmok görcsössége, illetve úgy általában az izomzat kondicionálása.

Sokan tapasztalják azt, hogy amikor egy-egy testtájék fájdalma miatt a hagyományos gyógymasszázs nem alkalmazható, a tangentorral mégis könnyen és hatékonyan átmasszírozható az adott terület.

Már jó ideje társadalombiztosítási támogatással is elérhető a tangentor kezelés számos hazai gyógyfürdőben. A beteg által fizetendő önrész mértéke általában 800-1000 forint körül mozog alkalmanként. Bár igazából nem nagyon érdemes a kezelésenkénti árat nézni, mert az esetek többségében az orvosok nem szólóban, hanem többféle kezeléssel párosítva írják fel a tangentort.