• Milyen betegségek esetén van kedvező hatása a gyógyfürdőknek?

  • Milyen betegségeknél nem szabad gyógyfürdőbe menni?

  • Megnéztük, hogy általánosságban mi a helyzet a gyógyfürdők javallataival és ellenjavallataival.

A magyarországi gyógyfürdők kínálata nemcsak azért különleges, mert az ország területéhez képest sok fürdő van, hanem azért is, mert rendkívül sokféle víztípust találhatunk. Kénestől kezdve a jódosbrómoson át a radioaktív vizekig bezárólag van mindenféle és ezeknek a kombinációja. A hatásukban, a javallataiban vannak különbségek, ugyanakkor általánosságban akad néhány betegség, egészségügyi panasz, amelyeknél a hazai gyógyvizeknek gyakorlatilag mindegyike kedvező hatással rendelkezik.

Ehhez érdemes tudni, hogy az adott gyógyvíz összetételétől függetlenül van néhány olyan fizikai hatás, ami minden esetben érvényesül. Ezek közé tartozik a víz felhajtóereje, aminek köszönhetően a medencében, vagy éppen a gyógytóban a testünk a valós súlyának az 1/11-ed részét nyomja. Ennek köszönhető, hogy a szárazföldön nehezen mozgó izmok, ízületek, testrészek a vízben könnyebben átmozgathatók. S egyébként ebből ered a víz alatti gyógytorna hatásossága is.

A vízben állva érvényesül a hidrosztatikai nyomás, ami a lábfejtől felfelé haladva fokozatosan csökken. Ezáltal a visszerekből a vér, a nyirokerekből a nyirok ki- és felfelé préselődik, ami segíti a szív munkáját.

Sőt, maga a víz hőmérséklete is gyógytényező. A gyógyvíznek nem feltétlenül kell termálvíznek – azaz legalább 30 Celsius-fokosnak – lennie, de az esetek többségében azért meleg vizű gyógyfürdőkről van szó. A 36 Celsius-foknál hidegebb vizeknek idegnyugtató tulajdonsága van, a 36-38 Celsius vízben fürödve pedig javul a szövetek vérellátása, csökkennek a görcsök és a fájdalmak.

Berekfürdői termálfürdőA fentiek tehát minden gyógyfürdőben adottak. A különböző hatásért a vízben lévő oldott ásványi anyagok a felelősek. Ezeknek egy része a bőrön áthatolva, a vérkeringés útján a szervezet legkülönbözőbb részeibe eljutva fejti ki hatását. Az ásványi anyagok más része megkötődik a bőrben és ott ingereli a bőr rétegei közötti idegvégződéseket, a hatása pedig a távolabbi szervekben is idegi úton érvényesül.

Vannak olyan összetevői is a gyógyvizeknek – mint például a jód – amely belélegezve, a tüdőn keresztül is képes bejutni a szervezetbe. Egyes gyógyvizek pedig ivókúra formájában is alkalmazhatók, ott az emésztőrendszerben felszívódva fejtik ki a hatásukat.

Hatvani strandGyógyfürdők javallatai: általánosságban elmondható, hogy a hazai gyógyfürdők csaknem mindegyike alkalmazható reumás bántalmaknál és mozgásszervi betegségeknél. Különösen alkalmasak a kopásos mozgásszervi betegségek kezelésére, valamint a gyulladásos ízületi megbetegedések nem heveny szakaszaiban. Szintén a gyógyfürdők, gyógyvizes kezelések javallatai közé tartoznak egyes esetekben a baleseti és műtéti utókezelések. Mindezeken túl nagyon sok magyarországi gyógyvíz kapcsán kedvező hatásról számoltak be néhány nőgyógyászati probléma és bőrbetegség esetén.

Mindezekhez érdemes még azt is hozzátenni, hogy a gyógyfürdőzés a kellemesen meleg víznek és a – többnyire – nyugodt és szép környezetnek köszönhetően pszichésen is kedvező hatást vált ki, ami minden egyes betegségnél kedvezően befolyásolja annak a lefolyását.

Jászárokszállási termálfürdőGyógyfürdők ellenjavallatai: ezen a téren lehetnek eltérések az egyes fürdők között. Azonban általánosságban elmondható, hogy a meleg vizes fürdőzés kifejezetten ártalmas a lázas állapot esetén, nem javasolják rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek, ahogy rögzült és kezeletlen magas vérnyomás esetében sem. Szintén tiltólistán van a gyógyfürdőzés keringési problémáknál, súlyosabb szívbetegségeknél, gyakori tüdőasztmás rohamoknál, gyakori eperohamnál, máj- és veseelégtelenségnél. Ugyancsak nem ajánlott a gyógyfürdő visszérgyulladásnál és az ízületek aktív gyulladásos állapota esetén.

Fotók: H. Szabó Sándor