• Tavaly decemberben hunyt el az ismert fotós, akitől 2014 és 2017 között rengeteg felvételt kaptunk.

  • H. Szabó Sándor a legtöbbet repült légi fotósnak számított.

2017. december 13-án, azaz egy éve és egy hete hunyt el az ismert fotós, H. Szabó Sándor. 1953-ban született Hatvanban, pályafutását a Heves megyei napilapnál kezdte. 1985-től az MTI-nél dolgozott újságíró-fotóriporterként, s ekkortól kezdve egyre többször készített felvételeket a légirendészet helikopterein ülve, összesen 3501 órát töltve a levegőben.

Szintén az MTI-nél került a neve elé a H betű, amire azért volt szükség, mert a hírügynökségnél akkor már dolgozott egy Szabó Sándor és a szokásjog szerint az újonnan érkezőnek kellett a neve elé valamilyen megkülönböztető jelet tenni. A H betűvel szülővárosára, Hatvanra utalt.

2000-ben könyve jelent meg Magyarország madártávlatból címmel. Az évek során pedig rengeteg szakmai elismerést kapott, ezek közé tartoztak a borsodi árvízről – rendhagyó módon nem rendőrségi, hanem katonai helikopterről – készített felvételei, amelyekkel a Magyar Sajtófotó Pályázaton a természet és tudomány kategóriában első helyezést ért el. H. Szabó Sándor 2012 és 2014 között az ORFK munkatársaként dolgozott, majd nyugdíjba vonult.

A szakmai pályafutása azonban nem ért véget, hiszen nyugdíjasként a Média-Hatvan Kft.-nek dolgozott, valamint az országot járva is rengeteg felvételt készített, amit szétküldött a különféle sajtótermékeknek. Mi is ennek révén kaptunk tőle megszámlálhatatlanul sok fotót. Közülük számunkra a legérdekesebbek a fürdőkről, vízpartokról készített fotói voltak. Nem csak légi fotókról volt szó, hiszen például 2015 elején ő küldte nekünk az első képeket a megnyíló demjéni barlangfürdőről, de ha tőle nem kapunk, akkor a Jászárokszállási Termálfürdőről sem lennének jó minőségű felvételeink.

Időnként olyan sok fotót küldött, hogy válogatni kellett belőlünk, így sok felvételét eddig fel sem használtuk. Most ezekből közlünk egy válogatást.

Hévízi városkép, háttérben a Tófürdővel

Hévízi városképHévízi Tófürdő

Hévízi termálfürdő

Tihanyi Belső-tó

Tihany Belső tó

Tihany a magasból

Tihany légifelvétel

Az esztergomi fürdő

Esztergomi fürdő

Széchenyi Gyógyfürdő

Széchenyi Gyógyfürdő

A Palatinus Strandfürdő úszómedencéje

Palatinus úszómedence

A zárva tartó Rácz fürdő

Rácz Fürdő Budapest

Eger: az uszoda és a termálfürdő

Eger uszoda és strandEger: a törökfürdő és a termálfürdő

Eger törökfürdő termálfürdő

Hatvani strandfürdő

Hatvani strandfürdőJászárokszállási Termálfürdő

Jászárokszállási termálfürdőA mezőkövesdi Zsóry Fürdő

Mezőkövesdi termálfürdőMiskolctapolca Barlangfürdő

Miskolctapolca BarlangfürdőBalatoni alkonyat

H. Szabó Sándor BalatonH. Szabó Sándor (1953-2017) Fotó: MTI/Kovács Attila

H. Szabó Sándor

Pályafutása alatt a következő elismerésekben részesült:

Honvédelemért II. Érdemkereszt, Határőrség Országos Parancsnokának elismerése, Biztonságos Határokért arany, ezüst, bronz fokozat, BM Miniszteri Nívódíj kétszer, BM Miniszteri Dicsérő Oklevél négyszer, BM Miniszteri Dicséret Emléktárggyal háromszor, Miniszteri Dicséret és emléktárgy 2000 és 2500 repült óra után, ORFK Főkapitányi Dicséret és elismerés ötször, Készenléti Rendőrség Parancsnoki Dicséret háromszor, Polgárvédelemért Emlékérem, Országos Tűzoltó Parancsnoki Dicséret dísztőrrel, Országos Tűzoltó Parancsnoki Dicséret háromszor, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató Nívódíja kétszer, Árvízvédelmi Emlékérem, Hatvan Polgármesterének Díszoklevele, az MTI Vezérigazgatójának Dicsérő Oklevele, Sajtófotó-pályázat első díj háromszor, Sajtófotó-pályázat Közönségdíj.