• Jövő ilyentájt mindenképpen (újra) meg kellene nyitni a Galandia termálfürdőt, mert különben vissza kell fizetni a több mint 4 millió eurós EU-s támogatást.

  • Ehhez képest januártól nincs ügyvezetője a fürdőnek.

A Szlovákiában, a határtól nagyjából 60 kilométerre található Galántán még 2007-ben nyitotta meg kapuit a Galandia Termal Centrum nevű – meglehetősen impozáns – fürdő. 2015. december 6-án még kis mikulás ünnepséget tartottak a Galandia fürdőben, majd 4 nap múlva bezárták a létesítményt.

Mint később kiderült, ennek az oka az volt, hogy elképesztő tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt életveszélyessé vált a fürdőépület. A működése 8 éve alatt a fürdő tetőszerkezete gyakorlatilag bármikor beszakadhatott volna.

Az elmúlt években a szlovákiai sajtó sokat foglalkozott a Galandia ügyével, hiszen patthelyzetbe került a tulajdonos önkormányzat. A jelenlegi formájában ugyanis nem használható a fürdő, a felújítás viszont hatalmas költséggel jár. Végül az utóbbi mellett tették le a voksukat. 1,2 millió eurós beruházással felújítják az épületet és még egy új csúszdával is bővítik.

A helyzetet bonyolítja, hogy annak idején a fürdőépítés 8 millió eurós költségének több mint a felét az Európai Unió támogatásából finanszírozták. Amennyiben 2019 végére nem készül el a fürdő, akkor az uniós támogatást vissza kell fizetnie Galántának.

Ez még bő egy év, tehát van idő a fürdő megnyitására, azonban rossz jel, hogy az Új Szó friss cikke szerint az önkormányzati képviselők nem jutottak dűlőre a fürdő új vezetőjének a kinevezéséről, ezért a 2019-es esztendőnek igazgató nélkül vág neki a létesítmény. A vita azon robbant ki, hogy csak szimplán kijelöljenek-e egy új fürdőigazgatót, vagy inkább pályázatot írjanak-e ki erre a pozícióra. A civakodás részleteit itt olvashatja.

Három évvel ezelőtti fotó. A mikulás ekkor járt utoljára az épületben:

Galandia termálfürdő MikulásKifejezetten szép fürdőről van szó. Kár érte.

Galánta termálfürdőGalánta termálfürdő