• A termálvizes fürdőzések során nemcsak a vízben lévő ásványi anyagoknak, hanem magának a víz hőfokának is számos kedvező tulajdonsága ismert.

  • Többek között segíti a jó kondíció megőrzését.

Arról sokat hallhatunk, hogy az egyes termálvizekben található ásványi anyagoknak milyen kedvező hatása lehet az emberi szervezetre. Például a jellegzetes illatukról ismert kénes gyógyvizek fő hatóanyaga a bőrön, illetve belélegezve a tüdőn keresztül jut a szervezetbe és fejti ki kedvező hatását.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a termálvizek esetében már önmagában a víz jelentette hőingernek is számos pozitív tulajdonsága ismert. A túlzottan meleg vízzel nem árt vigyázni, de a kellemesen meleg, 36-37 Celsius-fok körüli termálvízben való fürdőzésnek fájdalomcsillapító, görcsoldó, lazító, feszültségoldó hatása van. Az esetleg merevvé vált ízületek a víz felhajtóerejének és hőmérsékletének köszönhetően könnyebben átmozgathatóvá válnak.

A meleg vízben történő fürdőzés alatt megváltozik a szervezet úgynevezett vérelosztódása, ami kedvezően hat a keringésre. Eleve már az is sokat számít, hogy a szervezetnek alkalmazkodnia kell a hőhatáshoz, ami segíti a jó kondíció megőrzését, márpedig ez alapvető fontosságú a betegségek leküzdésében és megelőzésében.

Berekfürdői termálfürdőTermészetesen fontos a szélsőséges esetek kerülése, hiszen a nagyon hideg és a nagyon meleg víz is megterhelheti a szervezetet. Emellett néhány esetben kifejezetten ellenjavallt a meleg vizes fürdőzés.

Ezek közé tartoznak – a teljesség igénye nélkül – a lázas állapotok, az aktív (fellobbant) gyulladásos megbetegedések, ide érve az ízületet, vagy akár az emésztőrendszert érintő megbetegedéseket is. Nem javasolt a meleg vizes ejtőzés a keringési elégtelenséggel járó szívbetegségek, nagyon magas, kezeletlen vérnyomás, gyakori asztmás-, epe- és veserohamok esetén és szívinfarktus, valamint agyvérzés után fél évig.

Mindezek mellett fontos a fürdőzési idő betartása is, amiről itt írtunk bővebben.

Fotó: Gyógyvizes medence Berekfürdőn / H. Szabó Sándor