• Gyógyfürdős kúra alatt előfordul, hogy erősödnek azok a fájdalmak, amit éppen kezelnek, esetleg más testrészekbe is kisugároz a fájdalom.

  • Jelenthet-e ez problémát?

A gyógyfürdőkezelések során az egyik legjellegzetesebb tünet az, ami a negyedik-hatodik nap táján jelentkezik. Az ízületi fájdalmak átmenetileg fokozódnak, a beteg fáradságérzetre, rossz közérzetre, esetleg hőemelkedésre panaszkodik. Ezt nevezik fürdőreakciónak és tulajdonképpen jót jelent, arra utal, hogy a szervezet reagál az elkezdett kúrára. A kénes és radonos gyógyvizeknél valamivel gyakoribb a fürdőreakció.

Fontos tehát megemlíteni, hogy ez a fájdalom nem az egy-egy napos termálfürdőzések, vagy kétéjszakás wellness hétvégék, hanem kifejezetten a hosszabb gyógyfürdős fürdőkúrák során jelentkezik. A tünetek erőssége a gyógyvíz összetételétől, a fürdőkúra intenzitásától és a fürdőkúrával kezelt betegség jellegétől függ.

Érdekes módon eltérő, hogy egyes gyógyfürdőkben mennyire gyakori a fürdőreakció, de általában az egy-két hetes kúrán résztvevőknek a felét is érintheti. S itt nem csupán arról van szó, hogy “beképzelik” maguknak a fájdalmat. Dr. Schulhof Ödön reumatológus, az Országos Reuma és Fürdőügyi Intézet egykori tudományos igazgatója sok-sok évtizeddel ezelőtt alaposan megvizsgálta ezt a kérdéskört és a fürdőreakciót a vérből is kimutatta. Például tipikus jellemzője volt a fehérvérsejtszám időleges emelkedése, amit a fürdőkúrán résztvevők 80 százalékát érintette, tehát még azokat is, akiknél fájdalmak, panaszok nem jelentkeztek.

Meg kell azt is jegyezni, hogy a panaszok, fájdalmak elmaradása nem azt jelenti, hogy a kezelés hatástalan lenne. A betegeknek annál a részénél, akik panaszmentesek voltak és még a véreredményük sem mutatott eltérést, azoknál maga a gyógyfürdős kezelés ugyanolyan hatásosnak bizonyult.

gyógyfürdő fájdalom fürdőreakcióA fürdőreakció vizsgálata során a szakemberek arra jutottak, hogy a kevésbé meleg vizű medencékben végzett gyógyvizes kezelések általában enyhébb tüneteket okoznak. Tehát aki esetleg tart a fájdalmak megjelenésétől, felerősödésétől, annak már csak ezért is érdemes a kevésbé meleg gyógymedencéket választania.

Ugyanakkor a tüneteket nem önmagában a víz hőfoka okozza. Ezzel kapcsolatban még dr. Schulhof Ödön végzett Hévízen egy kísérletet. Ennek során a páciensek egy részét melegített csapvízzel, a másik részét hévízi gyógyvízzel kezelte. Az előbbiek közül senkinél nem jelentkezett fürdőreakció, beleértve ebbe azt, hogy még a vérképükben sem tapasztalt eltérést.

Mit lehet tenni, ha a gyógyfürdőzés hatására erősödnek a fájdalmak? A fürdőreakció általában egy-két nap alatt elmúlik. Amennyiben nem múlik el, vagy éppen zavaróan erősek a tünetek, akkor konzultálni kell az adott gyógyfürdő szakorvosával, mert elképzelhető, hogy módosítani kell az előírt kezelésen.

Érdemes a fürdőreakciótól megkülönböztetni a fürdőfáradtságot. Utóbbi a fenti tünetek mellett álmatlanságot, étvágytalanságot, ingerlékenységet is jelent. Ezek jelentkezhetnek egyik napról a másikra, vagy fokozatosan erősödve. Ez arra utal, hogy valamit “elrontottak” a fürdőkúra során, tipikusan a beteg túlzásba vitte a gyógyfürdőzést. Túl hosszú ideig ücsörgött a gyógymedencében, túl rövid szünetet tartott a fürdőzések között. Esetleg – bár ez ritkább – a fürdőkúra idejét kitolta, azaz mondjuk ráhúzott még egy hetet a gyógyfürdős üdülésre.

A fürdőfáradtság már komolyabb problémát jelent és ilyenkor abba kell hagyni a fürdőkúrát. Ez egyébként annyiból egyszerű, hogy a panaszok miatt a betegeknek általában nincs is sok kedvük folytatni.