• Fürdőkúra formájában a jód és a konyhasó külön-külön is gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, együtt pedig még inkább hatékonyak a jódos-sós gyógyvizek.

  • Különösen a nőgyógyászati betegségeknél lehet kedvező hatása a jódos fürdőnek.

2018 decembere óta újra üzemel egy különleges gyógyvízzel rendelkező fővárosi fürdő, a Pesterzsébeten található Jódos-Sós Gyógyfürdő. Ahogy a fürdő nevéből is adódik, az itt található gyógyvíznek nagyon magas a konyhasó, a jód és – ami nem szerepel a nevében – a brómtartalma. Jódos-brómos termálvízből jó néhány található az országban, a sós-jódos-brómos összetétel, azonban ritkaságnak számít.

Maga a fürdő egyébként régebbi, mint a gyógyvíz. A pesterzsébeti fürdő mostani területén ugyanis az 1920-as években alakítottak ki egy strandfürdőt. Ennek a bővítése miatt fúrtak egy artézi kutat, amiből 1933. május 20-án az említett különleges víz tört a felszínre. Már akkor is felismerték ennek a jelentőségét, ezért 1936-ben egy gyógyfürdővel bővítették a strandfürdőt.

Annak idején több országos lap is beszámolt a Pesterzsébeten talált különleges összetételű vízről. A lenti rövid hír másnap, a Friss Újság című lapban jelent meg:

Jódos sós Pesterzsébet A víznek magas az ásványianyag-tartalma, ami egyrészt a gyógyhatás szempontjából örvendetes, másrészt fürdőüzemeltetési szempontból okozhat nehézségeket. Így történt, hogy az 1933-ban fúrt eredeti kút az agresszív víz miatt tönkrement és 1956-ban új kutat kellett fúrni.

A felújított fürdőben csak egy medencében található meg az említett sós-jódos-brómos víz . Ennek oka az, hogy a közeli Duna-ágba vezetik az elhasznált gyógyvizet, viszont ezt előtte hígítani kell, hogy ne okozzon kárt az élővízben, jelenleg viszont technikai okokból csak egymedencényi gyógyvíz esetén tudják ezt megoldani.

Jódos Sós fürdő Pesterzsébet

De mit is tud ez a különleges jódos-sós gyógyvíz a brómmal kiegészülve?

Ahol kiemelkedően hatékonynak számít a jódos fürdő, azok a különféle nőgyógyászati betegségek, emellett az idült reumás bántalmak kezelésére is alkalmas. A sós vizek gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek, de számos bőrbetegség (például pikkelysömör, ekcéma) esetén is nagyon kedvező a hatásuk. A jód különlegességét pedig az adja, hogy nemcsak a bőrön, hanem – fürdőzés közben – belélegezve a tüdőn keresztül is jó hatékonysággal felszívódik, a jód pedig a keringésjavító és szintén gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

Szegény kis brómról se feledkezzünk meg, ha már a fürdő nevében nem szerepel: kedvező hatású a vegetatív idegrendszerre, stresszoldó, nyugtató hatása van, segíthet megoldani az alvásproblémákat. Remekül kiegészíti a só és a jód hatását.