• A felnőtt háziorvos erre nem jogosult, mindenképpen szakorvosra van szükség a támogatott fürdőkezelések igénybevételéhez.

  • Szerencsére a legtöbb gyógyfürdőben erre helyben is adott a lehetőség.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (rövidítve NEAK, korábban az OEP látta el ezt a feladatot) támogatásával a velük szerződést kötő gyógyfürdőkben számos fürdőgyógyászati kezelés érhető el. A NEAK a 18 év alattiak csoportos gyógyúszását teljes egészében finanszírozza, a többi kezeléshez pedig támogatást nyújt, így annak a költségéhez a páciensnek is hozzá kell járulnia.

Aki fürdőgyógyászati kezeléseket venne igénybe, annak fontos tudni, hogy a háziorvos ezeket nem írhatja fel. Kizárólag szakorvosok jogosultak erre és – ez szintén lényeges – privát rendelésen még a szakorvos sem jogosult támogatott fürdőkezelések felírására.

A gyógyfürdős kezeléseket társadalombiztosítási támogatással a következő szakorvosok írhatnak fel a saját területüket érintő egészségügyi panaszok esetében:

– Reumatológus

– Fizikoterápiás

– Ortopéd

– Mozgásszervi rehabilitációs

– Traumatológus szakorvos

A 18 év alattiak csoportos gyógyúszásánál részben más a helyzet. Felírhatja az adott betegségcsoport szakorvosa, de annak a javaslata alapján a házi gyermekorvos is. Sőt, egyes esetekben az iskolaorvos is rendelkezik ilyen jogosultsággal.

A szén-dioxidos gyógygázfürdős kezeléseket, azaz a mofettát pedig a tb-finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozó kardiológus, érsebész, fizikoterápiás, ortopéd, traumatológus, valamint a diabetológiai szakellátóhely belgyógyász szakorvosa is felírhatja.

szakorvos fürdőgyógyászatA fentiek alapján talán bonyolultnak tűnik a fürdőgyógyászati kezelések felírása, a gyakorlatban azért szerencsére ez gördülékenyebben működik. A nagyobb gyógyfürdőkben ugyanis helyben, minden munkanap rendel(nek) szakorvos(ok) és egy gyors állapotfelmérést követően ők fel tudják írni a kezeléseket, amit a páciens még aznap el is kezdhet. (Egyes fürdőkben előzetesen időpontot kell egyeztetni az orvosi vizsgálathoz).

Az orvosok egyébként a legtöbb esetben gyógyvizes medencefürdőt, gyógymasszázst, iszappakolást, víz alatti vízsugármasszázst és súlyfürdőt, valamint csoportos víz alatti gyógytornát, illetve ezek kombinációit szokták felírni.