• Fontos tudni, hogy műtéti és baleseti utókezelések esetében a megszokottnál hosszabb gyógykúrák vehetők igénybe a társadalombiztosítás támogatásával.

  • Orvosilag indokolt esetben a fürdőkezelések segíthetik és tartósabbá tehetik a felépülést.

Arany János az 1860-as évektől kezdve komoly epebántalmakkal küszködött, mint kiderült, több epeköve is volt, azonban akkortájt még a diagnosztikai és sebészeti módszerek is meglehetősen kezdetlegesek voltak. 1870 januárjában már a költő életét fenyegették az elakadó epekövei, amiket végül a korszak sztársebésze, Kovács Sebestény Endre távolított el, méghozzá Arany János lakásán. Ezzel megmentette a költőt az akkoriban szinte kivétel nélkül végzetes hashártyagyulladástól.

A megpróbáltatások után Arany gyógykúrára vonult, amolyan műtéti utókezelés gyanánt. Kedvenc üdülőhelyén, Karlsbadban, azaz Karlovy Varyban gyógyvizes ivókúrákkal próbálták felerősíteni, valamint elérni azt, hogy ne újuljanak ki az epekövei.

A műtéti utókezelések során tehát már régóta nagy szerep jut a gyógyfürdőknek, gyógyvizeknek, még ha manapság nem is epeműtétek után, hanem leginkább baleseteket, valamint ortopédiai műtéteket követően alkalmazzák. A baleseteket, műtéteket követő fürdőkezelések célja, hogy a beteg minél gyorsabban és tökéletesebben felépüljön. Amennyiben még aktív korú, akkor pedig minél hamarabb munkába állhasson.

Érdemes tudni, hogy a rehabilitációs fürdőkezelések akár egészségbiztosítási támogatással is elérhetők. Ebben az esetben a betegnek csak önrészt kell fizetnie a kezelések után. Támogatással évente két gyógykúra vehető igénybe. Ezek alapesetben napi négyféle kezelést foglalhatnak magukban kúránként 15 alkalommal.

Azonban a kúrát felíró orvosnak szakmailag indokolt esetben lehetősége van arra, hogy akár 20 alkalmas kezelést rendeljen. Sőt, a baleseti és műtéti utókezelések esetén fő szabály szerint is 20 alkalmasak a komplex fürdőkúrák.

Hungarospa gyógyvizes medence

Azt minden esetben a szakorvos dönti el, hogy milyen kezeléseket alkalmaznak az utókezelés során. Ezek közé tartozhat a gyógyvizes fürdő, a víz alatti csoportos gyógytorna, az orvosi gyógymasszázs, mindezt pedig akár elektroterápiás kezelések is kiegészíthetik.

A gyógykúra elkezdéséhez persze meg kell várni a sebek gyógyulását – már amennyiben valamilyen vizes kezelés is a rehabilitáció része. Arról, hogy műtétek után mikor lehet fürdőbe menni, itt írtunk részletesebben. Általánosságban elmondható, hogy három-négy hetet kell várni a műtétet követően, s fontos figyelni arra, hogy a tökéletes gyógyulásukig a sebeket ne érje napfény.