• A sok kis buboréknak köszönhetően kellemes, masszírozó érzéssel jár a szénsavfürdő, gyakorlatilag olyan, mintha szódavízben üldögélnénk.

  • A szénsavas kádfürdő számos betegség esetén alkalmazható, de legtöbbször szív- és érrendszeri problémák esetén javasolják.

A gyógyfürdőkben elérhető, a társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezelések között a hatodik leggyakrabban felírt kezelésnek számít a szénsavfürdő, vagy más néven szénsavas kádfürdő. Meglehetősen kellemes fürdőkezelésről van szó, egy speciális kádban végzik, amiben szén-dioxiddal dúsított víz – gyakorlatilag szódavíz – található. Azért, hogy az „ereje” el ne menjen a víznek, lefedik és a páciensnek csak a feje látszik ki a kádból.

A bőrön keresztül a szervezetbe jutó szén-dioxid ingerli a hőérző receptorokat, emiatt a 32-33 Celsius-fokosra melegített vizet jóval melegebbnek érezni. A szénsavfürdő hatását egyébként fokozza, ha magas konyhasótartalmú vízben végzik a kezelést.

A szénsavfürdő szervezetre gyakorolt hatása meglehetősen sokrétű. A 15-20 percig tartó fürdő alatt a testhőmérséklet 0,5-1 Celsius-fokot csökken, lassul a szervezet anyagcseréje, mérséklődik az oxigénfelhasználása, csökken a szívfrekvencia és a vérnyomás. A kezelés alatt a bőr kivörösödik, miután a bőrerek kitágulnak.

A kúraszerűen végzett szénsavas kádfürdő kedvező hatást gyakorol a vegetatív idegrendszerre, ennek köszönhetően nemcsak az adott betegség, hanem az okainak a leküzdésében is segíthet. A szénsavfürdő orvosi javaslat esetén alkalmazható, legtipikusabb terápiás területének a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, hiszen a kezelések csökkentik a szív terhelését.

szénsavfürdő szénsavas kádfürdőSokszor javasolják érszűkület esetén, csontritkulásnál kiegészítő terápiaként, de a tapasztalatok szerint a sebgyógyulást is segíti és stresszoldó, nyugtató hatása is van. A szénsavfürdőnek fontos szerepe lehet a rehabilitáció során, legyen szó szívinfarktus utáni állapotról, vagy csonttörésről, sportsérülések utókezeléséről.

A kezelés ellenjavallt súlyos szívritmuszavar, kifejezetten magas vérnyomás, visszérgyulladás, pajzsmirigy-túlműködés esetén, valamint terhesség alatt.