• Az talán nem meglepő, hogy a gyógyvizes medencefürdőt írják fel a leggyakrabban a gyógyfürdők szakorvosai, de az utána következő sorrendet nem biztos, hogy eltaláltuk volna.

  • Az egyik támogatott gyógykezelést nagyon ritkán alkalmazzák.

A társadalombiztosítás többféle fürdőgyógyászati kezeléshez nyújt támogatás. Ezek népszerűek a betegek körében, hiszen egyrészt hatékonyak, másrészt viszonylag egyszerűen igénybe vehetők. A nagyobb fürdőkben a hét minden munkanapján tartanak szakorvosi rendelést és általában még beutalót sem kérnek, valamint várólista sincs. Az orvos által felírt fürdőkezeléseket pedig akár még aznap elkezdhetik.

Egy nap négyféle kezelés vehető igénybe és ezek tizenöt alkalommal ismételhetők. A társadalombiztosítás támogatásával egy naptári évben két 4×15-ös kúrán lehet részt venni.

A fürdőgyógyászati kezeléseket finanszírozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2017-es adatai alapján összegyűjtöttük, hogy melyek a legnépszerűbb kezelési módok. Zárójelben a kezelések éves darabszáma látható, ebben együtt szerepelnek a normatív, a közgyógy és az üzemi baleseti ellátások.

1. Gyógyvizes medencefürdő (1.196.332)

Berekfürdő termálfürdő2. Orvosi gyógymasszázs (899.975)

orvosi gyógymasszázs3. Iszappakolás (331.725)

iszappakolás4. Víz alatti vízsugármasszázs (244.297)

vízsugármasszázs Hungarospa Hajdúszoboszló5. Súlyfürdő (207.033)

súlyfürdő Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő6. Szénsavas kádfürdő (71.397)

szénsavfürdő szénsavas kádfürdő7. Gyógyvizes kádfürdő (4630)

orvosi kádA gyógyvizes medencefürdő első helye nem meglepő, hiszen ez a gyakorlatban egy gyógyfürdő belépőt takar – némelyik fürdőben időkorláttal. Az már talán meglepőbb lehet, hogy az orvosi gyógymasszázs alig marad el a medencefürdőtől. Majdnem háromszor annyi tb-támogatott gyógymasszázst végeztek, mint iszappakolást, de utóbbiból is több mint 300 ezret. Az iszapkezelést nagyjából hasonló darabszámmal követi a vízsugármasszázs és a súlyfürdő.

A két legritkábban felírt fürdőgyógyászati kezelésnek a szénsavas kádfürdő és a gyógyvizes kádfürdő számít. Pedig az előbbi kifejezetten jó hatású az érrendszeri betegségeknél, a gyógyvizes kádfürdőt pedig általában bőrbetegségeknél szokták alkalmazni, de ahogy a fenti kezelési darabszám – 4630 – mutatja, csak nagyon ritkán.