• Kifejezetten kellemes és igen hatékony kezelési mód a vízsugármasszázs.

  • A gyógyfürdők többségében tb-támogatással is elérhető.

A termálfürdők élményelemekkel felszerelt medencéiben általában nagyon kedveltek a vízsugaras masszírozórészek. Sokszor szinte csak „kihalásos” alapon lehet ezek közelébe jutni, ami nem csoda, ugyanis kimondottan kellemes a használatuk. A vízsugár ereje azonban nemcsak egyszerű élményelemként hasznosítható, hanem a gyógyászatban is fontos szerepe van.

Számos gyógyfürdőben elérhető az úgynevezett víz alatti vízsugármasszázsnak, vagy tangentornak is nevezett kezelési mód. A tangentor egyébként magának a speciális kádnak a neve, amiben a kezeléseket végzik. A 35-36 Celsius-fokos, gyógyvízzel töltött kádban egy tömlővel – amelynek állítható a víznyomása – masszírozzák át a kezelendő testtájakat.

A kezelés érinthet csak egy-egy testrészt, de az esetek többségében teljes testes masszázst végeznek. Testtájanként és a kezelendő panaszoktól is függ, hogy milyen víznyomással masszírozzák át a szöveteket. A kezelési idő 20-30 percet vesz igénybe.

A vízsugármasszázs alkalmazhatósága meglehetősen széleskörű. Javítja a perifériás ér- és nyirokkeringést, segít a merevségek oldásában, fájdalomcsillapító hatása is van. Gyakran alkalmazzák sérülések, sebészeti és ortopédiai műtétek utókezelésének részeként, továbbá csontritkulásnál, keringési zavaroknál, kopásos mozgásszervi betegségeknél. Előfordul, hogy a gyógymasszázs egyes testrészek fájdalma miatt nem alkalmazható, de a vízsugármasszázzsal sokszor ilyenkor is megoldható az érintett területek átmasszírozása.

A tangentort az élsportolóknál is alkalmazzák, ugyanis a tapasztalatok szerint alkalmas a kimerültség kezelésére, az izmok lazítására, stresszoldó hatású, s összességében fokozza a teljesítményt. A vízsugármasszázst nem javasolják kezeletlen magas vérnyomás és szívelégtelenség esetén.

Vízsugármasszázs a hajduszoboszlói Hungarospában:

vízsugármasszázs Hungarospa HajdúszoboszlóOlyan esetekben, amikor a fürdőkúra orvosi gyógymasszázst is tartalmaz, akkor ideális esetben a vízsugármasszázs megelőzi a „sima” masszázst. A tangentorkezelés a gyógyfürdők többségében elérhető, ráadásul társadalombiztosítási támogatással is, így a páciensnek elegendő csak az önrészt kifizetnie.