• A harkányi kórház jelentős eredményeket tud felmutatni a nőgyógyászati rehabilitációban.

  • Egy hölgy leírta tapasztalatait a gyógyvizes kezelésekről.

A Harkányban található Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban 2008 óta foglalkoznak nőgyógyászati rehabilitációval. A tapasztalatok alapján az endometriózis, a kismedencei gyulladások és fájdalmak, a süllyedéses panaszok és a meddőség kezelése során tudnak jó eredményeket elérni.

Meddőség esetén a harkányi kúrák hatékonysága vetekszik a legjobb lombikbébi programok eredményességével. Ez elsősorban a Harkányban feltörő gyógyvíz fő hatóanyagának, a hidrogén-szulfidnak köszönhető. Ez az anyag nagyon jó hatékonysággal szívódik fel és a véráramba jutva érvényesül az érlazító, izomlazító, gyulladáscsökkentő hatása. Segít megszüntetni azokat a nőgyógyászati gyulladásokat, amelyek sok esetben a meddőséget okozzák.

Ráadásul a tapasztalatok szerint a harkányi gyógykúrák után végzett klasszikus lombikbébiprogramok is sikeresebbnek bizonyulnak. Ezt igazolta a Bezzeganya oldalon olvasható posztsorozat is, amiben a Perdita nicknevű hölgy meséli el a történetét. Ezekben a lombikbébiprogram sikerét egyértelműen a harkányi kezeléssel köti össze. Ezek itt, itt és itt olvashatók.

termálmedence nőTavaly nyáron vett részt a – mint utólag kiderült – sikeresnek bizonyult, háromhetes harkányi gyógykúrán. A gyógyfürdőkórházról és az ott dolgozókról kifejezetten jó véleménnyel volt. Ahogy írja:

„El kell mondanom, hogy én ilyen kórházzal, kórházi személyzettel, orvosokkal még életemben nem találkoztam. Hihetetlenül pozitív élmény volt. Minden egyes nővérke, masszőr, dietetikus, orvos, takarítónő, mindenki annyira pozitív, kedves, és segítőkész, hogy egyik ámulatból a másikba estem a három hét alatt. Már a kúra előtt sejtettem, hogy egy ilyen gyógykezelés sokkal emberibb lesz, mint mondjuk egy lombik, de a valóság minden reményt felülmúlt.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, de amikor az ember teljesen összetörve, aprócska, elesett, többszörösen csalódott, elkeseredett lényként odabotorkál, akkor egy jó szó, egy kedves mosoly is rengeteget segít. Nekem ez a három hét hihetetlenül jót tett, mint testileg, mind lelkileg.”

A harkányi meddőségi kezelések nem pusztán gyógyvizes kádfürdőből állnak. Ezt kiegészítik – többek között – hasmasszázzsal, iszappakolással, mágnesterápiával is. Sőt, még másra is gondolnak:

„Ami a kúra egyik plusz hozománya volt, az a tündéri, lelkiismeretes, és nagyon emberi ottani nőgyógyász tanácsára elkezdett pszichológiai kezelés. Ő volt az, aki a felvételemkor, a jó egy órás beszélgetés alatt, amikor végignézte a papírjaimat (Maga teljesen egészséges! – Na, csak nem mondja, doktor úr?), akkor azt mondta, hogy nem is érti, hogy miért nem ajánlotta nekem idáig egyik orvos sem, hogy menjek el pszichológushoz. Itt viszont a kórházban van pszichológus, menjek el hozzá pár alkalommal, beszélgessünk kicsit.

Először tiltakoztam (nem akarok már megint erről beszélgetni, az elmúlt három évben mást se csinálok, csak ez a téma), de aztán olyan kedvesen győzködött, hogy beadtam a derekam. A beszélgetések tényleg jól sikerültek a szakemberrel, olyannyira, hogy a harmadik hét végén én kértem tőle tanácsot, hogy kihez járhatnék tovább a fővárosba visszatérve.”

Itt találja a témával kapcsolatos egyik korábbi cikkünket.