• Egy amerikai professzor szerint a Crohn-betegség kialakulása és lefolyása is összefüggésben van a szervezet D-vitamin-szintjével.

  • A betegséggel járó felszívódási problémák nehezítik a megfelelő D-vitamin-szint elérését.

Michael Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának a professzora és a fő kutatási területét a D-vitamin szervezetre gyakorolt hatása jelenti. A magyar nyelven is megjelent könyvében (A nélkülözhetetlen D-vitamin) több helyen is említi a Crohn-betegséget.

A professzor szerint összefüggés van a szervezet D-vitamin-ellátottsága és a Crohn-betegség kialakulása között. Azaz azoknál gyakrabban alakul ki a betegség, akiknek a vérében nem elég magas a D-vitamin szintje. Továbbá a már kialakult betegségnél is fontos a megfelelő D-vitamin-szint elérése és megtartása. Ez azonban a betegeknél jelentkező felszívódási problémák, illetve az esetleges műtétek során megrövidített bélrendszer miatt nem mindig egyszerű.

Michael Holick felidézi egy olyan betegének az esetét, akiknek a sorozatos műtétek miatt olyan rossz volt a felszívódása, hogy nála tabletta, vagy kapszula formájában sem volt megoldható a D-vitamin pótlása, ezért szoláriumba küldte. Ennek révén sikerült csak a normális szintre feltornázni a D-vitamin ellátottságát. (A helyzetet bonyolítja, hogy azok a szoláriumok, amelyek csak a barnulást okozó UV-A sugárzást bocsátanak ki, nem fokozzák a bőr D-vitamin termelését).

napsütés D-vitaminMichael Holick szerint különösen azoknál lehet problémás a vitamin felszívódása, akiknél a vékonybél gyomor utáni szakaszát érinti a betegség. Emiatt a professzor egy egészen speciális módszert vezetett be a Crohn-betegeknél. Viszont ennek a megvalósítása Magyarországon nem annyira egyszerű, mert szükséges hozzá a vér D-vitamin-szintjének folyamatos vizsgálata.

Holick a súlyosan D-vitamin-hiányos Crohn-betegeknek legalább nyolc héten át heti egy vagy két alkalommal 50 000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint ad. Azt a megoldást javasolja, hogy a betegek a tablettákat, vagy kapszulákat ne egyben nyeljék le, hanem oldják fel folyadékban, vagy szopogassák el. A fokozottabb D-vitamin-bevitelt pedig addig alkalmazza, amíg a vér úgynevezett 25-d-vitamin-szintje 30 és 100 ng/ml közé nem esik.

Alternatív megoldásként pedig megemlíti azt is, hogy egy speciális, a D-vitamin-termelést segítő lámpa (a könyvben emlegetett, Sperti márkanevű lámpa Magyarországon nem kapható – szerk.) segítségével is megszüntethető a D-vitamin-hiány, illetve egyes súlyosabb esetekben (lásd a fenti történetet) más lehetőség nincs is, mint a bőrön keresztüli bevitel. Mindenesetre már csak emiatt is fontos, hogy a márciustól október végéig tartó időszakban a Crohn-betegek természetes módon – óvatos napozással – is igyekezzenek megfelelő szinten tartani a D-vitamin-szintjüket.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin)