• Bizonyos betegségek esetében gyermekeknél is alkalmazható a hévízi gyógykúra.

  • Orosz és magyar orvosoknak tartottak konferenciát Hévízen.

Az orvosképzésben és a gyógyászatban szerzett tapasztalatok átadását, illetve közös kutatási projektek indítását is szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet Hévíz önkormányzata és a szentpétervári állami orvosi egyetem képviselője kötött a héten Hévízen.

Papp Gábor, az üdülőhely polgármestere az aláírás és az azzal párhuzamosan orosz és magyar gyermekorvosok részvételével tartott konferencia kapcsán számolt be arról, hogy a hévízi gyógyvízre épülő gyógyászati eljárások újabb nemzetközi elismerésének számít a megállapodás.

„Az együttműködés egy további lehetőség arra is, hogy ha a hévízi kezeléseket a külföldi egészségbiztosítók elfogadják, az ide utazó páciensek kúrájának finanszírozásában is részt vegyenek” – mondta Papp Gábor.

A polgármester felidézte, hogy a már évek óta tartó kapcsolat keretében a hévízi városvezetés tavaly novemberben járt Szentpéterváron. A város orvosi egyetemén a budapesti Pethő Intézet képviselőivel együtt tartottak előadást a magyarországi gyógyászati rehabilitációs lehetőségekről.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a megállapodás akkor hozhat újabb gyógyturisztikai vendéget Hévíznek, ha a sármelléki repülőtér menetrendi kapcsolatait, járatait minél hamarabb bővíteni tudják.

Hévíz gyógytóAz orosz és magyar – többségében gyermekgyógyász – szakorvosok részvételével tartott hévízi konferencia szervezője, Marina Mamaeva, a szentpétervári orvosi egyetem külkapcsolati vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Oroszországban ismét előtérbe került a gyerekek szanatóriumi kezelésének fejlesztése. Ebben náluk még nagy az elmaradás, ezért is kezdtek el öt évvel ezelőtt ismerkedni a magyarországi rehabilitációs lehetőségekkel és a kiváló szakemberekkel.

Kezdetben gyakorló orvosok, ma pedig már intézményvezetők is résztvevői az ebben a témában szervezett magyarországi konferenciáknak, amelyen a klasszikus orvoslás mellett a természetgyógyászati és alternatív gyógyítási lehetőségeket is megismerik.

A konferenciát szervező gyermekorvos azt is hozzátette: Oroszországban szinte csak Hévíz gyógyvízét ismerik Magyarországról, ami nem véletlen a kiemelt szerepe miatt. Úgy látja azonban, hogy a csehországi Karlovy Varyval ellentétben Hévízen még nem népszerűsítik eléggé az ivókúrát, pedig az is fontos gyógyítási lehetőséget kínál.

Hévíz gyógytó TófürdőA szakember felvetette továbbá azt is, hogy Hévíz gyógyvize ugyan kiválóan alkalmas a felnőttek gyógykezelésére, de gyerekeknél nem minden esetben, csak bizonyos betegségek, rehabilitációs kezelések során alkalmazható.

Az eseményről a Hévízi Televízió is beszámolt.