• A téli időszak számít a szén-dioxidos gyógygázfürdős kezelések főszezonjának.

  • A hajdúszoboszlói Hungarospában is igénybe vehetők a mofettás gyógykúrák.

A szén-dioxid a levegőnél nehezebb, színtelen, szagtalan gáz. Régóta ismert a gyógyhatása, amit előszeretettel használnak ki azokon a helyeken, ahol természetes gyógygázfeltörés található. Ezeket mofettának is nevezik és leginkább amolyan víz nélküli gyógyfürdőkhöz hasonlíthatók. A betegek ugyanis egy medencében ülnek, ami látszólag üres, viszont valójában szén-dioxid gázzal van feltöltve.

A szén-dioxid gáz áthatol a ruházaton, a bőrön és így fejti ki értágító hatását. Ez egyrészt kedvezően hat a perifériás keringésre, másrészt a szívműködésre is.

Szerencsére ma már nem kell feltétlenül természetes gyógygázfeltörési helyekre utazniuk a betegeknek, hiszen mesterségesen is előállítható a gáz. Hajdúszoboszlón, a Hungarospa fürdőkomplexum gyógyászati részlegén is elérhetők a szén-dioxidos szárazfürdős kezelések. A kúra során kis kabinokba ülnek be a betegek, ahol nagyjából mellmagasságig éri őket a gyógygáz.

A szén-dioxidos kezelések sokféle betegség és panasz esetén javasolhatók. Ezek közé tartozik a végtagokat érintő érszűkület, cukorbetegség és annak szövődményei, poszttrombotikus szindróma, Raynaud-szindróma, renyhén gyógyuló lábszárfekély, csontritkulás.

Ugyanakkor a frissítő hatása miatt nem csak betegeknek lehet hasznos a gyógygázfürdős kezelés. Alkalmazhatják diákok, menedzserek, valamint az anyagcserét gyorsító és méregtelenítő hatása miatt fogyókúrák kiegészítője is lehet.

Mofetta HajdúszoboszlónFontos tudni, hogy a szén-dioxidos kezelések előtt mindenképpen orvosi konzultáció szükséges, így a Hungarospa gyógyfürdőben is a reumatológus szakorvos írja fel a kúrákat. Jelenleg ehhez Hajdúszoboszlón tb-támogatás nem jár, viszont az ára még így is kedvező, ugyanis 3000 forintért váltható öt alkalomra szóló bérlet, azaz egy kezelés ára 600 forint.

A szárazfürdő esetén kúraszerű, legalább 10-15 alkalmas kezeléssorozat javasolt, ami évente kétszer-háromszor megismételhető. A szén-dioxidos kezelések ellenjavallatai megegyeznek azokkal az esetekkel, amikor a meleg vizes gyógyfürdő alkalmazása sem ajánlott. Ezek közé tartozik a láz, súlyos szívritmus zavar, kezeletlen magas vérnyomás, szívinfarktus és szívműtét utáni 6 hónap, daganatos betegségek, terhesség, fertőző betegség és a 14 év alatti életkor.

Mostanában egyébként szezonja van a gyógygázfürdős kezeléseknek. A hideg idő ugyanis nem tesz jót az érszűkületes betegek amúgy sem túl jó keringésének. Erről dr. Oláh Mihály, a Hungarospa Zrt. orvos igazgatója beszélt a közelmúltban a Hajdúszoboszló Televíziónak.

A lenti felvételen a hajdúszoboszlói mofettás kezelőhelyiség is feltűnik, valamint egyéb hasznos információkat is megtudhat a Hajdúszoboszlón elérhető gyógykezelésekről.