• De lehet ám!

  • Március elejétől már érdemes a fürdők kiúszós, vagy kültéri medencéit választani, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

  • Az idősebbek különösen rosszul állnak a D-vitamin ellátottság terén.

Akik termálfürdőbe járnak, azok szerencsések abból a szempontból, hogy már kora tavasszal természetes – és kellemes – módon pótolhatják a szervezetük D-vitamin szükségletét. Ehhez napos időben érdemes a fürdők szabadtéri medencéit választani, ahol már akkor is lehet napozni, amikor kint a napsütés ellenére még nincs nagy meleg.

Ez azért fontos, mert azon a szélességi körön, ahol Magyarország is fekszik, november eleje és február vége között olyan a napsugárzás beesési szöge, hogy még a déli órákban sem indítja be a bőrben a D-vitamin termelődését. Március elejétől viszont már természetes módon gyűjthetünk D-vitamint a napozással. Egyébként tőlünk északabbra fekvő országoknál, például Lengyelországban, Németország északi részén ez az időszak csak április elején jön el.

A tablettás, kapszulás D-vitamin pótláshoz képest ez a természetes megoldás nemcsak olcsóbb, hanem hatékonyabb is. A D-vitamin kutatásával foglalkozó amerikai professzor, Michael Holick vizsgálatai szerint a napozás alatt a szervezetben keletkező D-vitamin kétszer annyi ideig raktározódik el a szervezetben, mint a mesterséges pótlás során bevitt D-vitamin.

A kora tavaszi napozásnak ráadásul megvan az az előnye is, hogy még nem kell a leégéstől tartanunk. A szükséges D-vitamin szintet ilyentájt 20-30 perces napon való tartózkodással tudjuk elérni.

Hegykő gyógyfürdőA D-vitaminnak számtalan előnyös hatása van az egészségre, ehhez képest a lakosság D-vitamin ellátottsága elkeserítő képet mutat. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság korábbi felmérése szerint tél végére a magyarok kétharmada D-vitamin hiányban szenved.

Az idősebbek esetén még rosszabb a helyzet. Egy 11 európai országra kiterjedő vizsgálatban a 70 év felettiek 40-50 százalékának vérében nem alacsony, hanem kritikusan alacsony D-vitamin szintet mértek.

Ennek az oka egyrészt az, hogy az idősebbek elve kevesebbet tartózkodnak a szabadban. Másrészt az életkor előrehaladtával csökken a bőr D-vitamin előállító képessége. Egy 70 éves ember bőre 70 százalékkal rosszabb hatékonysággal „gyárt” D-vitamint a napfény hatására, mint egy középkorúé. Miközben a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szerint megfelelő D-vitamin ellátottság esetén az időseknél nagyon veszélyes csípőtájéki csonttörések száma a negyedével csökkenhetne.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Illusztráció: Hegykői Termálfürdő