• Kiemelkedően jó hatása lehet annak, ha a fürdőkúrákat kiegészítjük elektroterápiás kezelésekkel is.

  • Összegyűjtöttünk néhány alapvető tudnivalót az elektroterápiás megoldásokról.

Ahogy a víz, úgy az elektromos áram is felhasználható gyógyászati célokra. Meglehetősen nagy múltú terápiás eljárásról van szó, hiszen már az 1800-as évek óta végeznek ilyen kezeléseket. A elektroterápia különösen hatékony akkor, ha együtt alkalmazzák a fürdőgyógyászati kezelésekkel. Nem véletlen, hogy számos gyógyfürdő, illetve termálhotel kínálatában megtalálható az elektroterápia.

A különféle elektroterápiás megoldásokat más és más betegségcsoport esetén érdemes alkalmazni. Azonban általánosságban elmondható, hogy az elektroterápia leginkább a mozgásszervi betegségek, azon belül is a fájdalomcsillapítás terén rendelkezik kiemelkedő hatékonysággal.

Hotel Délibáb gyógyászat interferenciaRöviden bemutatunk néhány elektroterápiás módszert.

Elektromos kádfürdő: vízzel – ideális esetben gyógyvízzel – töltött kádban végzik a kezeléseket. Azaz a módszer egyesíti az elektromos áram, a vízhőmérséklet és a vízben lévő ásványi anyagok hatását. Többnyire végtagok ideggyulladása, porckopás esetén, valamint olyan panaszoknál alkalmazzák, amikor a merevvé vált izmok lazítása szükséges. Az ellenjavallatok sora megegyezik a gyógyvizes kádfürdőével, kiegészítve azzal, hogy a testben lévő fém – csípőprotézis, pacemaker – esetén nem alkalmazható.

Szelektív ingeráram kezelés: tipikusan az izmok és idegek sérülését kezelik ezzel a módszerrel. A sérült izmokat stimulálják, így azok sorvadása elkerülhető, sőt erősíthető is az izomzat.

TENS: a bőrön keresztüli idegstimuláció angol rövidítéséből ered az elnevezés. Rendkívül elterjedt megoldásról van szó, sokan otthoni kezelésként is alkalmazzák. A TENS tulajdonképpen a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes alternatívája, de izomtornára is kiváló.

elektroterápia termálfürdőIontoforézis: a furcsa elnevezés egy olyan kezelést takar, aminek révén különféle hatóanyagok (akár gyógyszerek) juttathatók be a bőrbe. Az iontoforézis fő előnye, hogy közvetlenül a problémás területen alkalmazható.

Ultrahang: az ultrahangos készülékkel végzett kezelésekkel oldhatók az izomgörcsök, de tágítja az ereket, puhítja a kötőszövetet, csillapítja a fájdalmat. Többnyire gerincbetegségek, ficamok, rándulások, törések utókezelése és mozgásszervi problémák esetén alkalmazzák.

Diadinamikus kezelés: speciális elektroterápiás megoldás, ami fokozza az adott terület keringését és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Alkalmas rándulások, zúzódások, idegfájdalmak, kopások kezelésére.

Ahogy írtuk, sok esetben termálhotelek gyógyászati kínálatában is megtalálhatók ezek a kezelések. Ezek közé tartozik a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb**** is, ahol az összes fenti elektroterápiás módszer elérhető.

A szállodában külön „Medical Spa” részleg működik, ahol lehetőség van szakorvosi konzultációra, valamint a legkülönfélébb gyógyászati kezelések igénybevételére. A szálloda fürdőrészlegében gyógyvizes medencék is találhatók.

A Hotel Délibáb**** Medical Spa részlegéről ide kattintva olvashat el minden további tudnivalót.

Hotel Délibáb Hajdúszoboszló gyógyvízA szálloda a közelmúltban Az Év Hotelei közönségszavazáson a második helyen végzett. Az erről szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.