• A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben beutaló nélkül és jelentős kedvezménnyel vehetők igénybe a társadalombiztosítás által támogatott kúracsomagok.

  • Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Még mindig sokan nem tudnak róla, vagy ha tudják is, de nem használják ki a társadalombiztosítás által támogatott fürdőkúrákat. Igaz, hogy a kezelések így sem ingyenesek, de a teljes költséghez képest mégis jelentős kedvezménnyel gyógyulhatnak. Ráadásul olykor egyes fürdőkben még akciókkal, ajándék szolgáltatásokkal is kedveskednek a gyógykúrára érkező vendégeknek.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben valamennyi, a NEAK által támogatott fürdőgyógyászati kezelés elérhető. Sőt, ezen felül is számos egyéb kezelési módszer rendelkezésre áll a különféle elektroterápiás kezelésektől kezdve a gyógytornáig bezárólag.

Összegyűjtöttünk néhány alapvető tudnivalót, ami hasznos lehet azok számára, akik Hajdúszoboszlón vennék igénybe a támogatott fürdőkezeléseket. Ugyanakkor azok is találhatnak benne fontos információkat, akik más gyógyfürdőt választanának.

Hajdúszoboszlói GyógyfürdőTársadalombiztosítás által támogatott gyógykezelés, OEP-támogatott, NEAK-támogatott: mi a különbség?
A társadalombiztosítás által támogatott gyógykezelések kapcsán többféle elnevezéssel találkozhatunk, de ezek valójában egymás szinonimái. Korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozta a kezeléseket, s annyira megragadt a köznyelvben az OEP elnevezés, hogy sok fürdőben az egyszerűség kedvéért még mindig így emlegetik ezeket a fürdőkúrákat.

Az OEP megszűnése, azaz tavaly január óta ezeket a feladatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vette át, ennek a rövidítése a NEAK. Tehát tulajdonképpen ezek ma már NEAK-támogatott fürdőkúrák.

A szakorvosi rendelésre kell-e beutalót vinni? Kell-e előre időpontot kérni?
A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben nem kérnek beutalót, előzetesen időpontot sem kell egyeztetni és várólista sincs. A fürdő szakorvosi rendelésén hétfőtől péntekig, 7 és 18 óra között várják a betegeket. Érvényes TAJ kártyát és lakcímkártyát mindenképpen vigyenek magukkal. Esetleg a meglévő egészségügyi panaszukkal kapcsolatos orvosi papírokat is érdemes összekészíteni, de ez nem feltétel.

Milyen betegségeknél hatékonyak ezek a kúrák?
Tipikusan reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, szív- és érrendszeri betegségeknél, illetve egyes bőrbetegségeknél, továbbá műtétek, sérülések utókezelése során.

Milyen kezelések vehetők igénybe támogatással?
Termál gyógymedence, kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszázs, vízalatti vízsugármasszázs, vízalatti csoportos gyógytorna és az úgynevezett komplex ellátás.

súlyfürdő HajdúszoboszlóHogyan dől el, hogy melyik kezelést vehetem igénybe?
Ezt az adott betegség és panaszok alapján a szakorvos állapítja meg. Fontos megemlíteni, hogy a meleg vizű gyógyfürdőnek vannak ellenjavallatai, ezek közé tartozik például az aktív, heveny gyulladás, a rosszindulatú daganatos megbetegedés, a keringési elégtelenség, a súlyos vérnyomásprobléma, a fertőző bőrbetegségek és a súlyos központi idegrendszeri megbetegedések.

Egyszerre hányféle kezelést kaphatok?
Egy nap legfeljebb négyféle kezelés vehető igénybe (általában ennyit fel is ír a szakorvos) és ezek egy kúra alatt – fő szabály szerint – 15 alkalommal ismételhetők. Naptári évenként két ilyen, 4×15-ös gyógykúra vehető igénybe a NEAK támogatásával.

A kezelések száma egyébként megint csak a szakorvos döntésén múlik, ugyanis ettől a 15 alkalomtól – indokolt esetben – akár lefelé, akár felfelé is eltérhet. Például baleseti, vagy műtéti utókezelés esetén a komplex fürdőgyógyászati ellátás akár 20 alkalomra is felírható.

Hétvégén is igénybe vehetők-e a fürdőkezelések?
Hajdúszoboszlón a munkanapok mellett szombaton, 8 és 12 óra között is lehetőség van a NEAK által finanszírozott kezelések igénybevételére.

Mennyibe kerül naponta egy ilyen támogatott fürdőkúra a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben?
Miután az orvosok az esetek többségében felírják a maximális napi 4 kezelést, ezért érdemes a napi csomagajánlatok árait nézni. Ez jelenleg – április 30-ig – hétköznap 1500 forintba, szombaton 2000 forintba kerül.

Ráadásul a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő ehhez még további kedvezményeket is biztosít: aki legalább 4 napnyi gyógykúrát igénybe vesz, annak vasárnapra ajándékba adják a gyógyfürdő belépőt. A csomagajánlatot választó vendégek minden nap ajándékba kapnak 0,5 liter Pávai Vajna ásványvizet, vagy 2 dl gyógyteát. Sőt, a kezelőlappal – a kezelési napokon – 20 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a fürdőkomplexumhoz tartozó Aqua-Palace élményfürdő szolgáltatásait, az Árpád uszodát pedig ingyen látogathatják.

Hajdúszoboszló Aqua-Palace Pávai medenceMit jelent a fürdő által gyakran hirdetett törzsvendég kedvezmény?
Ez megint csak a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő egyedi akciója. Azok a vendégek, akik már legalább két NEAK-támogatott gyógykúrán részt vettek a fürdőben, a későbbiekben jogosultak a törzsvendég kedvezményre. Ennek a mértéke 10 százalék, amit a kúracsomagok árából biztosít a fürdő.

Március 14-ig a gyógyfürdő megduplázta a törzsvendég kedvezmény mértékét, azaz jelenleg 20 százalékos kedvezményt biztosítanak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a harmadik kúrától hétköznaponként csak napi 1200 forintba kerül a kúracsomag, tehát egy kezelés költsége 300 forint, ami meglehetősen jó ajánlatnak számít.

A gyógyfürdő szolgáltatásairól további információkat olvashat ide kattintva a honlapjukon.