• Számos gyógyfürdőben is elérhető az úgynevezett szelektív ingeráram kezelés.

  • Az elektromos izomstimulációs megoldás a gyengült, bénult, nem megfelelően működő izom regenerációjára, erősítésére alkalmas.

A szelektív ingeráram az elektroterápiás, azon belül is a kisfrekvenciás kezelések közé tartozik. Régóta használják a rehabilitáció során, a gyógyfürdők gyógyászati részlegein pedig az 1970-es évek eleje óta terjedt el az alkalmazása.

Egyébként a Gyulai Várfürdő volt az egyik első gyógyfürdő az országban, ahol alkalmazni kezdték. Manapság szinte mindenhol rendelkezésre áll, ahol az elektroterápiás kezeléseket is végeznek.

A szelektív ingeráramot akkor alkalmazzák, amikor egy izomhoz futó ideg megsérül, emiatt az izom elveszti a mozgatóidegét. Ilyen esetben a sérült beidegződésű izmot lehet vele megerősíteni. A kezelések során a megbetegedett, gyengévé vált izom – fájdalom nélküli – összehúzódását tudják kiváltani az ép izom ingerlése nélkül (utóbbi miatt „szelektív” a neve).

Szelektív ingeráram kezelés alkalmazása

Leggyakrabban gerincsérv szövődményeként kialakult izombénulások, csípő- vagy térkopáshoz társuló combizomsorvadás esetén, idegsérüléseknél, mozgásszervi műtétek utókezelése során alkalmazzák. Ezekben az esetekben nagyon fontos a kúrát időben elkezdeni, ugyanis csak a korai fázisban elindított kezeléstől várható érdemi javulás.

A szakorvos határozza meg, hogy milyen kezelésekkel párosítják a szelektív ingeráramot. Itt az egyéb elektroterápiás kezelések mellett akár a gyógytorna, illetve a gyógyvizes fürdőzés is szóba jöhet.

A szelektív ingeráram kezelés ellenjavallatai közé tartoznak a daganatos megbetegedések, a csontvelőgyulladás, a pacemaker használata, a kezelt területen lévő gyulladt bőrfelület, valamint a beültetett fém, protézis.

szelektív ingeráram kezelés