• Fürdőgyógyászati kezelésekben részesülhetnek a koronavírus-fertőzésen átesett páciensek Szlovákiában.

  • A Magyar Fürdőszövetség idehaza is bevezetne egy hasonló rehabilitációt.

Február elején derült ki, hogy a szlovák egészségügyi minisztérium komolyan fontolgatja a koronavírus-fertőzésen átesettek fürdőgyógyászati utókezelését. A szakorvosok véleménye szerint ugyanis a fürdőkben elérhető kezelésekkel megelőzhetők, illetve hatékonyan leküzdhetők a betegséget követően kialakuló szövődmények.

Úgy tűnik, hogy Szlovákiában hamarosan tényleg elkezdődhetnek ezek a „poszt-Covid” fürdőkúrák, ugyanis a TASR szlovák hírügynökség tegnapi beszámolója szerint a minisztérium már az ezzel kapcsolatos dokumentumok véglegesítésén dolgozik. Az elmúlt hetekben az egészségügyi minisztérium szakértői egyeztettek a szlovákiai gyógyfürdők képviselőivel arról, milyen kezeléseket térítene az egészségbiztosító. Ennek kapcsán pedig bővítették azoknak az indikációknak a listáját, amelyeknél igénybe vehetők lennének a kezelések.

Ehhez hasonló poszt-Covid fürdőkezelések bevezetésére egyébként a közelmúltban a Magyar Fürdőszövetség is javaslatot tett. Osztrák mintára dolgoznák ki a súlyos koronavírus-fertőzésen átesett páciensek rehabilitációs protokollját. Egyénre szabott mozgásprogramokkal lehetne támogatni az izomzat újraépülését, továbbá a légzési, neurológiai és pszichés rehabilitációjukat.

A Fürdőszövetség azt is szeretné elérni, hogy ezek az utókezelések a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatásával valósulhassanak meg. Már csak azért is, mert így a fürdőgyógyászatok jelentősen tehermentesíthetnék az állami egészségügyi ellátórendszert.

Gyűgyi gyógyfürdő SzlovákiaA Covidot követő szövődmények köre meglehetősen széles. Ide tartozhat többek között a szívizomgyulladás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, az extrém fáradtság, a légzési nehézségek, a köhögés, a terheléskor jelentkező magas pulzus, a vérnyomás ingadozása és az ödémásodás is.