• A koronavírust követő tünetek leküzdésében valószínűleg sokat segíthetnek a különféle fürdőgyógyászati kezelések.

  • Szlovákiában hamarosan elindulhatnak a poszt-covidos kezelések a gyógyfürdőkben.

A szlovák egészségügyi minisztérium a koronavíruson átesetteknek mielőbb szeretne elérhetővé tenni egy “poszt-covid” kúrát az ország gyógyfürdőiben – számolt be a Körkép.sk. Jelenleg a tárca a gyógyfürdőket tömörítő szakmai szervezettel tárgyal. Első körben összegyűjtenék azokat a koronavírust követő tüneteket, amelyek esetében hatásosak lehetnek a fürdőgyógyászati kezelések.

A Covid után lehetséges szövődmények köre meglehetősen széles. Ide tartozhat a szívizomgyulladás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, az extrém fáradtság, a légzési nehézségek, a köhögés, a terheléskor jelentkező magas pulzus, a vérnyomás ingadozása és az ödémásodás is.

Szintén a Körkép.sk írt néhány napja arról, hogy egyes szlovák gyógyfürdők találtak egy kiskaput a működésre. Ezt az tette lehetővé, hogy a szlovák tisztifőorvos egy december 31-én hozott rendeletében engedélyezte a fürdőkezeléseket azoknál, akik orvosi ajánlással, valamilyen egészségügyi probléma miatt vennék igénybe a fürdős gyógykúrát.

Néhány szlovák gyógyszálló hamar lecsapott erre a lehetőségre, de nem egészen úgy, hogy a tisztifőorvos gondolta. Ez akkor bukott ki, amikor szlovák celebek kezdtek a közösségi médiában a wellness üdüléseikről posztolgatni. Volt közöttük olyan, aki a tízfős rokonságát is magával vitte a “gyógyüdülésre”.

Mint kiderült, több gyógyszállóban is annyi történt, hogy a szállást foglaló vendégek számára a fürdőorvos lényegében automatikusan pihenést és wellness kezeléseket írt elő. A történtek után a szlovák tisztifőorvos jelentős bírságot helyezett kilátásba a szabályt kijátszó gyógyszállóknak, valamint bejelentette, hogy szigorítani fognak a jelenlegi szabályozáson.

medence fürdő