• Erről a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója beszélt egy interjúban.

  • A szakember szerint már nem kell sokat várni arra, hogy élettel teljek meg a szállodák és az éttermek, vendégek lepjék el a strandokat, fürdőket.

A tegnapi Magyar Nemzetben egy hosszabb interjú jelent meg Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójával. Ebben szó esett a mostani helyzetről, valamint a következő időszakra vonatkozó terveikről is.

A vezérigazgató felidézi, hogy egy évvel ezelőtt, február elején még nagyon optimisták lehettek, hiszen akkor még nem látszott, hogy világjárvány lesz a koronavírusból. “Akkor olyan jövőképet vázoltunk fel magunknak, a szakmának és az országnak, ami elképesztő távlatokat mutatott. Azóta nagyot fordult a világ: azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy az utazási szektor legszörnyűbb éve van mögöttünk” – mondta Guller Zoltán.

Az elkövetkező időkről kifejtette: tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy elképesztően nehéz, sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni. A járványt követő időszakra pedig az autóversenyzés világából idézett példát: eszerint 1986-ban az első magyar Forma–1-es nagydíjon Nelson Piquet az egyes kanyarban a külső íven, keresztbe csúszva előzte meg honfitársát, Ayrton Sennát.

“Ezzel végrehajtotta az autósport történetének egyik legemlékezetesebb manőverét. Nem volt könnyű dolga, mint ahogy nekünk sincs, de mi is meg fogjuk csinálni – a tehetségünk, a képességünk, a bátorságunk megvan hozzá. Nehezített pályán, a kanyarban, a külső íven fogjuk megelőzni a versenytársainkat” – fogalmazta meg Guller Zoltán az elkövetkező időszakot meghatározó fő vezérelvét.

Mint mondta, néhány év múlva rá sem lehet majd ismerni a vidéki Magyarországra, ahol 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg. Eközben tucatnyi attrakciót, kastélyt, várat és gyógyhelyet korszerűsítenek.

Valamint hozzátette azt is, hogy rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja.

nőnapi fürdőzésGuller Zoltán szerint amint lehet, késlekedés nélkül, azonnal újraindul a magyar turizmus. “Újra élettel telnek meg a szállodák és az éttermek, vendégek lepik el a strandokat, fürdőket. Addig is a költségvetés fizeti a munkaerőköltség kétharmadát, maradt a házhoz szállítás ötszázalékos áfája, nincs idegenforgalmi adó és turizmusfejlesztési hozzájárulás. Az is a támogatás része, hogy nem lehet felmondani a bérleti szerződéseket, a vállalkozásoknak, munkavállalóknak nem kell fizetni a hiteleket, kamatokat. Változatlanul kedvező a Szép-kártya adóterhe, és dübörög a Széchenyi hitelkártya program” – tette hozzá a szakember.

(Az elmúlt hetekben, hónapokban számos fürdőfejlesztést jelentettek be a 2023-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Megkérdeztük az MTÜ-t arról, hogy a fenti interjúban ezekre utalt-e a vezérigazgató, vagy egy új program indul.)

Frissítés: az MTÜ részéről elmondták, hogy ez egy teljesen új fürdőfejlesztési projekt lesz, ami a következő uniós pályázati ciklushoz fog kapcsolódni.