• A Hajdú-Bihar megyei város tervei között szerepel a fürdő újbóli megnyitása.

  • Annak idején sokan kedvelték a Komádiban működő termálstrandot.

A 2021-2027-es uniós pályázati ciklus kapcsán ismertette a terveiket Tóth Ferenc, Komádi polgármestere. A Haon.hu-nak ennek kapcsán – sok egyéb mellett – a turisztikai fejlesztési elképzeléseikről is beszélt. Ezek közé tartozik, hogy bihari tematikus kerékpárutat szeretnének megvalósítani, aminek révén egy 60 kilométer útvonalon bejárhatók lennének a környező települések is.

Ami viszont számunkra igazán érdekes, hogy fürdőfejlesztési terveket is említett a polgármester. Elmondta, hogy szeretnének egy tanuszodát építeni a városban, így a gyerekeknek nem kellene más településre úszásoktatásra járni. A tanuszoda építését pedig összekapcsolnák egy régi vágyukkal: “ez egyben első lépcsője volna a több mint tíz éve bezárt strandfürdő újranyitásának.”

A Hajdú-Bihar megyében, azon belül is Berettyóújfalutól 28 kilométerre délre található kisvárosban ugyanis hosszú évtizedekig egy kedvelt termálstrand működött. A kis fürdő idényjelleggel volt nyitva és termálmedence, úszómedence, gyermekmedence jelentette a választékot. Az elérhető jegyárai miatt nagyon kedvelt volt a komádiak és a környéken élők körében is.

Komádiban több mint 50 Celsius-fokos termálvíz tör a felszínre. Ez ugyan nem számít gyógyvíznek, de amennyiben végigvinnék a bevizsgáltatásai folyamatot, akkor jó eséllyel megkaphatná a gyógyvíz minősítést is.

A kis termálstrand 2007 óta van zárva. Akkortájt sok kisebb fürdő életét nehezítette meg az új szabályozás, ami miatt a medencéket vízforgató berendezéssel kellett felszerelni. Azonban a töltő-ürítő rendszerű medencék vízellátásának a modernizálása olyan magas költséggel járt, amit sem az akkori üzemeltető, sem a tulajdonos önkormányzat nem tudott finanszírozni.

A gyógyvizes medencék ugyan megmaradhattak töltő-ürítő rendszerűnek, viszont ehhez a gyógyvíz minősítés megszerzésére lett volna szükség, ami szintén nem filléres tétel. Ráadásul a három medencéből ez is csak az egyik esetében jelentett volna megoldást.

termálvíz medence SümegAz elmúlt években is a tervek között szerepelt a strandfürdő újbóli megnyitása, azonban nem akadt olyan pályázat, aminek révén pénzt tudtak volna szerezni erre a projektre. Remélhetőleg a most kezdődő uniós fejlesztési ciklusban sikerrel járnak Komádiban és néhány év múlva újra megnyithat a termálfürdő.