• A miskolci fürdőket működtető társaság 144 alkalmazottja közül 79-nél fizetés nélküli állásidőt rendeltek el a jövő hónaptól kezdődően.

  • A kötelezően fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékot továbbra is fizetik a dolgozók után.

A koronavírus-járvány tragikus gazdasági hatásai Miskolcot sem kerülték el, a veszélyhelyzet miatti bezárások a legnagyobb csapást a szolgáltatóiparra, a vendéglátásra és a turisztikai vállalkozásokra mérték – olvasható a miskolci önkormányzat által tegnap kiadott közleményben.

Mint írják, 2020. november 11-én a kormány döntésének megfelelően bezártak a miskolci fürdők: a Selyemréti Strandfürdő, a Miskolctapolcai Strandfürdő és a Barlangfürdő is. Miskolc város a Miskolc Holding és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése azonban igyekezett megóvni a dolgozók munkahelyét, elkerülni az elbocsátásokat. Ezért a fürdők azon munkatársait is, akik nem tudtak munkát végezni, novemberben továbbra is 100 százalékos béren foglalkoztatták, annak ellenére, hogy a fürdők egyetlen forintnyi bevételt sem termeltek.

Azonban a bevételek elmaradása miatt a Miskolci Fürdők Kft. dolgozóinak bérét decemberben csökkenteni kényszerült a munkáltató, február 1-től pedig kénytelen átmenetileg fizetés nélküli állásidőt rendeltek el a 144 alkalmazott közül 79 esetében.

Annak érdekében, hogy a társadalombiztosítási, egészségügyi szolgáltatások továbbra is megmaradjanak a fürdő dolgozói számára, a Miskolci Fürdők Kft. az állásidő időszakában továbbra is megfizeti az alkalmazottak helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Miskolctapolca Barlangfürdő légi fotóA közlemény szerint Miskolc városa mindent megtett és megtesz azért, hogy megvédje a munkahelyeket. Mindent megtett azért, hogy minél később kelljen az állásidőt elrendelni annak ellenére is, hogy a koronavírus miatt bezárt fürdők egyetlen forintnyi bevételt sem termelnek, így fenntartásuk is szinte lehetetlenné vált.

Illusztráció: H. Szabó Sándor korábbi felvétele a Miskolctapolca Barlangfürdőről