• Jelenleg többféle módja is van annak, hogy gyógyvízben fürödhessünk.

  • A „kiskaput” az jelenti, hogy számos fürdőkezelést gyógyvízben végeznek.

  • A rossz hír az, hogy most azért messze nem az összes gyógyfürdőben van erre lehetőség.

Országonként változó, hogy a koronavírus-járvány miatt mennyire szigorú előírások vonatkoznak a fürdőkre. Jellemzően a fürdők egyáltalán nem fogadhatnak vendéget, de akad arra példa, hogy a gyógyfürdők azért üzemelhetnek. Magyarországon a szabályozás annyiból megengedőbb, hogy a gyógyfürdők által kínált fürdőgyógyászati kezelésekre elvileg továbbra is lehetőség van.

Ezek közül a gyógyvizes medencefürdő jelent csak kivételt, viszont minden egyéb kezelés folytatható. Ide értve a fürdőkezeléseken túl az elektroterápiás szolgáltatásokat is. Azonban ez azt is jelenti, hogy aki nagyon szeretné valamelyik gyógyvíz hatását élvezni, annak mégis csak van erre – legális – lehetősége, méghozzá többféle is.

A jelenleg is végezhető kezelések közé tartozik ugyanis a gyógyvizes kádfürdő. Normál időszakban ezt ritkán írják fel a fürdőorvosok, hiszen az esetek többségében egyszerűbb a gyógyvizes medencefürdőt alkalmazni. Emiatt eddig jellemzően bőrbetegségeknél, mozgásbeli korlátozottságnál jöhetett szóba a kádfürdő.

Ezen felül is vannak olyan fürdőkezelések, amiket a legtöbb fürdőben gyógyvízben végeznek: a súlyfürdő, a tangentor (víz alatti vízsugármasszázs), valamint a víz alatti csoportos gyógytorna. Ezeknél a kezeléseknél a gyógyvíz és a súlyok/masszázs/torna párosítása elősegíti a kezelt problémák javulását.

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy hiába van lehetőség a fenti kezelésekre, a gyógyfürdőknek csak egy része üzemelteti jelenleg is a fürdőgyógyászatát. (Itt talál információkat a nyitva tartókról). Ráadásul a nyitva tartó fürdőgyógyászatokon sem mindenhol teljes a szolgáltatási paletta. Ezért a kiszemelt gyógyfürdőnél mindenképpen érdeklődjenek az elérhető kezelési módokról.

tangentor Hajdúszoboszló gyógykezelés

Meg kell azt is jegyezni, hogy a fenti gyógyvizes kezelések egy részéhez – például a súlyfürdőhöz – orvosi javaslat is szükséges. Elvileg a gyógyvizes kádfürdő elérhető orvosi vizsgálat nélkül is (például a hajdúszoboszlói Hungarospában), ugyanakkor fürdőnként eltérhet, hogy melyik kezeléshez kérnek most orvosi javaslatot és melyikhez nem.