• Számos hazai gyógyfürdő elektroterápiás szolgáltatásai között megtalálható az úgynevezett diadynamic.

  • Mikor érdemes alkalmazni ezt a kezelést?

A diadynamic (néhol diadinamik néven is említik) tulajdonképpen egy köznevesült márkanév. Azaz eredetileg egy konkrét márkát jelölt, de manapság már más gyártók gépeit is így hívják. Ebből a szempontból hasonló a tangentorhoz. A Diadynamic márkanevű elektroterápiás készülékcsaládot eredetileg lengyel orvosok hozták létre. Így jutott el Magyarországra is az 1960-as években. Az első időkben leginkább sportsérülések rehabilitációja során alkalmazták.

De mit is tudnak ezek a Diadynamic nevű készülékek? Diadynamikus és galvánáram felhasználásával pulzáló áramimpulzusokat hoznak létre. Amikor 1971-ben a Budapesti Nemzetközi Vásáron szélesebb körnek is bemutatták a készülékeket, akkor a lengyel szakemberek főleg az izmokat és ízületeket érintő fájdalmak, lumbágós derékfájdalmak esetén emelték ki a kedvező tapasztalataikat.

Ezt követően a sportorvoslás területe mellett egyre több fürdő gyógyászati kínálatában is megjelentek a diadynamic készülékek. Az ehhez hasonló kisfrekvenciás eszközökkel izomlazító, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatás érhető el, valamint akkor is alkalmazható, ha egy adott területen vérbőséget szeretnének elérni. A diadynamic-nak ezen belül is kiemelkedő a fájdalomcsillapító hatása, főként ízületi fájdalmak esetében, de ödémáknál is szokták alkalmazni. Egy-egy kezelés általában 15 percig tart és a kúraszerű alkalmazása javasolt.

Jellemzően nem önmagában ajánlják a szakorvosok a diadynamic használatát, hanem egyéb elektroterápiás, illetve balneoterápiás kezelések (például gyógymasszázs, iszappakolás, víz alatti gyógytorna) alkalmazásával egyidejűleg. Ilyen kombinált megoldással sokkal jobb hatás érhető el, mint akkor, ha csak szólóban végeznék el az egyes kezelési módokat.

Diadynamic kezelés