• A hatása teljes egészében megegyezik a gyógyvizes medencefürdőével, de csak speciális esetekben írják fel a gyógyvizes kádfürdőt.

  • Összegyűjtöttük ezeket az eseteket.

A társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül messze a legkisebb számban írják fel a szakorvosok a gyógyvizes kádfürdőt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az elmúlt esztendőben összesen 6405 ilyen kezelést végeztek az országban. Csak összehasonlításképpen: víz alatti vízsugármasszázsból (amihez szintén egy speciális kád szükséges): 444 ezer (!) kezelést támogatott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Ránéztünk a NEAK legfrissebb, júniusi adatsorára és abban a hónapban az országban mindössze 101 darab gyógyvizes kádfürdős kezelést végeztek.

A lényeg tehát az, hogy nem egy gyakori fürdőkezelés. Pedig erre az sem jelenthet magyarázatot, hogy kevés helyen érhető el, ugyanis a friss nyilvántartás szerint országszerte 67 helyen (fürdőben, gyógyszállóban) van lehetőség kádfürdőre.

A hatályos szabályozás szerint a gyógyvizes kádfürdő alkalmazhatósága meglehetősen jól körülhatárolt. Ide tartoznak egyes súlyosabb és kiterjedtebb bőrbetegségek. Továbbá amikor a gyógyvizes medencefürdő hatásos lehet az adott problémára – például reumatikus fájdalomra – viszont az érintett személynek ezzel párhuzamosan komolyabb bőrbetegsége is van.

Van egy további eset is, amikor az orvosok felírhatják a gyógyvizes kádfürdőt, ez pedig az, amikor a beteg speciális segítséget igénylő mozgásbeli korlátozottságban szenved. Ilyen esetben lényeges, hogy a kezelést végig szakképzett személyzet felügyeli. Néhány ritkább helyzetben képzelhető még el a kádfürdős kezelés alkalmazása, például ilyen lehet a medencékkel kapcsolatos fóbia, de ez azért nem tömeges jelenség.

kádfürdő

A gyógyvizes kádfürdőnél egyébként a kezelési időt és a víz hőmérsékletét mindig a szakorvos határozza meg. A fürdési idő jellemzően 20-40 perc, a víz javasolt hőfoka pedig általában 36 Celsius-fok.