• Számos kedvező hatása van a gyógyvizekben lévő brómnak.

  • Melyik hazai gyógyfürdő vizének a legmagasabb a brómtartalma?

A hazai gyógyfürdők közül egész soknak a vizében megtalálható a bróm. A magas brómtartalmú vizeknek gyakorlatilag minden esetben magas a jódtartalma is, ezért jellemzően párban szoktuk emlegetni: jódos-brómos gyógyvízként.

Mi számít magasnak a brómtartalom esetén? Azokat a vizeket sorolhatjuk ide, amelyeknek a bromidion-tartalma meghaladja a literenkénti 5 mg-t. Miért érdemes magas brómtartalmú vízzel rendelkező fürdőket felkeresni? A brómnak idegrendszert nyugtató, stresszoldó, alvászavarokat enyhítő hatása van. (A sokszor emlegetett brómos tea amúgy csak egy legenda).

Összességében a bróm kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, márpedig nagyon sok egészségügyi probléma kialakulásában és lefolyásában nagy szerepe van a vegetatív idegrendszer megfelelő működésének. A súlyos brómhiány kifejezetten ritka, ugyanis a talaj, s így a táplálékok is megfelelő mennyiségű brómot tartalmaznak.

Melyik hazai gyógyfürdő vizében található a legtöbb bróm? Ezen a téren a bükkszéki fürdő az éllovas. A Salvus néven palackozva is forgalomba hozott vízben ugyanis a bromidion-tartalom egyes források szerint 24,8 mg/liter, más források szerint 13,9 mg/liter. Mindegy is, hogy melyik a valós, mert az utóbbi értékkel is bőven elsőnek számítanak.

Egyébként Magyarországon a bükkszéki fürdő vizének a legmagasabb a literenkénti oldott ásványianyag-tartalma is. A bükkszéki gyógyvíz fürdőkúra, ivókúra során, valamint még inhalálva is kifejti kedvező hatását.

Bükkszék termálfürdő

Amennyiben nemcsak a fürdőzésre használt vizeket nézzük, hanem minden hazai gyógyvizet, akkor a Sóshartyánban feltörő víznek még a bükkszékinél is magasabb a bromidion-tartalma, több mint 100 mg/liter. Ugyanakkor ezt a vizet ivókúra formájában lehet csak alkalmazni.

Sőt, szintén a sóshartyánihoz hasonlóan magas brómtartalma van (volt?) a rábasömjéni gyógyvíznek. Talán így ismerősebb lesz: annak idején ebből készítették a Sárvári Termálkristályt (a fürdősó kacifántos történetéről itt olvashat). Jelenleg azonban a rábasömjéni kút vizét nem hasznosítják.

A többi brómos vizű fürdőről itt talál információkat.