• Hegykőn található az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvize.

  • Számos betegség esetén kedvező hatása van a hegykői gyógyvíznek.

A több mint 1500 lakosú Hegykő község Győr-Moson-Sopron megyében, Soprontól nagyjából 20 kilométerre található. A település fürdője jelentős múltra tekinthet vissza.

Annak idején Hegykőn kivételesen nem olajat, hanem kifejezetten termálvizet kerestek, méghozzá azért, hogy üvegházak fűtéséhez használják a meleg vizet. A Vízkutató és Fúró Vállalat szakemberei 1968 őszén jelölték ki a fúrás helyét, a tényleges munka pedig 1969 februárjában kezdődött el, s ugyanennek az évnek a nyarán sikerrel is jártak, ugyanis a terveknek megfelelően termálvíz tört a felszínre.

Már a víz megtalálásakor sejteni lehetett, hogy gyógyhatása is van a termálvíznek és távlatilag már ekkor a tervek között szerepelt egy fürdő építése. Nem sokkal később kiderült, hogy egyedül csak a fürdőépítés lehet cél, ugyanis mezőgazdasági célokra nem volt kellően meleg a feltörő termálvíz.

A hegykői, valamint a környékbeli települések tanácsai és a helyi termelőszövetkezet dobta össze a fürdőépítés költségeit. Az első medencét már 1971 nyarán megnyitották. Ahhoz képest, hogy ekkor még nagyon kezdetleges volt a termálstrand és még vendéglátóegységek sem voltak, az emberek szinte megrohamozták a fürdőt, ráadásul már akkor is sokan érkeztek külföldről.

Hegykőn jelenleg már nyolc medence áll a vendégek rendelkezésére, ebből négy egész évben üzemel. Bár már régóta gyógyhatást tulajdonítottak a hegykői termálvíznek, a hivatalos minősítésre viszonylag sokat kellett várni, de 2004-ben ez is megtörtént, azóta igazoltan gyógyvíznek számít.

Hegykő termálfürdő

A hegykői gyógyvíz hatása

A Hegykőn feltörő gyógyvíz különlegessége a nagyon magas, literenként 11.816 mg-os összes oldott ásványianyag-tartalom, ami a negyedik legmagasabbnak számít az országban. A hegykői gyógyvíz erősen sós, alkáli-hidrogénkarbonátos, fluoridos és még némi ként is tartalmaz.

Betegségek, egészségügyi problémák, amelyeknél alkalmazható a gyógyvíz:

  1. Idült mozgásszervi betegségek.
  2. Csonttörések utókezelése.
  3. Ortopédiai műtétek utókezelése.
  4. Ficamok, rándulások, izomhúzódások kezelése.
  5. A legkülönfélébb gyulladásos betegségek: mozgásszervi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, urológiai.

Az ellenjavallatok közé tartozik a kezeletlen magas vérnyomás, a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, a trombózis, a rosszindulatú daganatok, a gyulladásos fertőző betegségek, a várandósság, a láz és a nyílt sebek.