• Száraz és hurutos köhögésre is alkalmazhatók egyes magas sótartalmú gyógyvizek.

  • Miként használjuk ki köhögés esetén a gyógyvizek hatását és hogyan ne?

  • Összefoglaltuk a tudnivalókat.

A köhögés alapvetően kétféle lehet, az egyik a hurutos, vagy nedves köhögés, a másik a száraz köhögés. A hurutost a légutakban lévő váladék ingerli, maga a köhögés ezt segít eltávolítani, így ilyenkor tulajdonképpen hasznos a köhögés. A száraz köhögésnél viszont nem ürül váladék, anélkül terheli a szervezetet, hogy bármi haszna lenne. A hurutos köhögés tipikus oka lehet a megfázás, az influenza, a száraz köhögésé pedig az allergia, vagy éppen az asztma.

Azt már régen megfigyelték, hogy mindkét köhögésfajta esetében kedvező hatású a levegő magas páratartalma. Ez ugyanis segítheti a hörgőkben lévő váladék felköhögését, a másik esetben pedig a nyálkahártya nedvesen tartásával csökkenti az irritációt. Például emiatt szoktak a szárazabb levegőjű lakásokban – főleg télen – párásítót használni az asztmások.

Szintén sokan tapasztalhatják, hogy a magas sótartalmú levegő kedvezően hat a légzőszervi problémákra. Például a tengerpartok sós levegője sokaknál megszünteti az allergiás panaszokat és az ezzel járó köhögést is. A belélegzett apró sórészecskék ugyanis megtapadnak a nyálkahártyán, csökkentik a nyákképződést, a nyálkahártya duzzanatát.

A jó hír az, hogy magas sótartalmú gyógyvizekkel is elérhető ugyanez a hatás. Elvileg a gyógyfürdők medencéinek párás környezete is kitűnő lehet, ugyanakkor köhögve, krákogva azért nem ildomos közfürdőbe menni, még abban az esetben sem, ha az illető nem fertőzőbeteg.

köhögés gyógyvíz

Milyen lehetőségek vannak a gyógyvíz alkalmazására köhögés esetén?

Ahogy egy párásítókészülékkel növelhető a lakás levegőjének a páratartalma, úgy akár magas sótartalmú gyógyvizet is párologtathatunk otthon. Ennél azt kell tudni, hogy a szimpla ultrahangos párásítóknak sokszor a keményebb csapvízzel is meggyűlik a bajuk, egy magas sótartalmú gyógyvíz pedig rövid úton tönkre fogja tenni a gépet. Ezért a gyógyvizes – például Salvus vizes – párásításhoz speciális, a gyógyvízhez is alkalmazható készüléket kell vásárolni.

Szintén fontos, hogy a gyógyvizet ne a szobában porlasszuk, ugyanis a  magas ásványianyag-tartalmú víz miatt egy fehér réteg fog lecsapódni a bútorokon, inkább nevezzük ki a fürdőszobát inhalálóhelyiségnek és ott porlasszuk a gyógyvizet. Egyes fürdőkben – például Bükkszéken – külön inhalatórium is található, azaz egy kis helyiségben gyógyvizet porlasztanak, ugyanakkor sajnos ez nem egy elterjedt szolgáltatás a hazai fürdőknél.

Egyes gyógyvizek egyébként belsőleg fogyasztva is kedvezően hathatnak a köhögésre, mert nyákoldó hatásuk van, valamint lenyelve a víz érintkezik a garatfallal és lemossa az ott lévő váladékot. Így ebben az esetben alkalmazható a palackozott gyógyvizek közül a Salvus és a Parádi kénes víz is.

Olykor a köhögés hátterében a reflux áll. Ilyenkor érvényesül egyes gyógyvizek savlekötő hatása, így a belsőleges használat megint csak segíthet leküzdeni a problémát.

Megkönnyíthetik a nyálkahártyát ingerlő, letapadt váladék eltávolítását a különféle gyógyvizes, termálvizes orrspray-k is, amelyekből kifejezetten nagy a választék. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a spray-k viszonylag magas ára miatt nem éppen olcsó megoldásról van szó.