• Egyesek nagyon szeretik a kifejezetten forró vizű gyógymedencéket.

  • Akinek nem elegendőek a 38-40 Celsius-fokos vizű medencék, találhat ennél melegebbet is.

  • Azért az ennyire meleg vizű fürdőzéssel nem árt óvatosnak lenni.

Nagyon nagy különbségek vannak abban, hogy a gyógyfürdők vendégei melyik hőfokú medencét részesítik előnyben. Valakik jobban kedvelik a hűvösebb vizűeket, mások a melegebbeket szeretik. Vagy éppen, ha nem is azt szeretik, de betartják ezen a téren az orvosi javaslatot és ehhez igazodó hőfokú medencét választanak.

Általánosságban elmondható, hogy a 35-36 Celsius-fokos vízzel töltött medence jelenti a szervezet számára a legkisebb megterhelést. Az ennél hidegebb, vagy melegebb víz már úgynevezett hőingert vált ki. A forróbb vizű medencéket sokan azért kedvelik, mert azt tapasztalják, hogy a 37-38 Celsius-foknál melegebb víznek erőteljesebb a fájdalomcsillapító hatása a mozgásszervi problémáknál.

Sok hazai gyógyfürdőben találhatunk, 38, 39, vagy akár 40 Celsius-fokos gyógyvizes medencéket. Már ezek is kellően melegnek számítanak, viszont vannak, akik még ezt is keveslik. Két olyan fürdőről tudunk, ahol jelenleg is működnek 42 Celsius-fokos vízzel töltött gyógymedencék.

Az egyik a budapesti Rudas Gyógyfürdő, ahol egy gőzmedencét, illetve a wellness részlegben található Juventus medencét töltik 42 Celsius-fokos vízzel. Mindkettő medence kicsi, csak néhány személy befogadására alkalmasak. Ezen felül a Nagyatádi Gyógyfürdőben ugyancsak működik egy 42 Celsius-fokos ülőmedence. Ez szintén nem túl nagy.

Nagyatád 42 Celsius-fokos gyógymedenceAzt azért nem győzzük hangsúlyozni, hogy akinek valamilyen egészségügyi problémája van, az tényleg legyen óvatos az ennyire meleg vízzel. Elég csak arra gondolni, hogy már a 38 Celsius-fokos víz is adott esetben belobbanthat egyes gyulladásos betegségeket. Ráadásul már a 38-39 Celsius-fokos víznek is erőteljes értágító, bágyasztó hatása van, ezeknél is nagyon fontos (lenne) az előírt fürdési idő betartása. A 42 Celsius-fokos víz esetében pedig ez fokozottan igaz.

Rudas forró gyógyvizes medenceAz ennyire meleg medencéket inkább váltófürdőként szokták ajánlani, azaz egy rövid megmártózás után hideg vizes zuhanyt javasolnak, aminek frissítő, a vénás keringést serkentő hatása van. De ez azért inkább az egészséges fürdőlátogatóknak javasolt módszer.