• Hiába tűnik logikusnak, a gyógyvizek hatása nem érvényesül jobban, ha hosszabb ideig tartózkodunk a gyógymedencében.

  • Sőt, ezzel még árthatunk is magunknak.

A gyógyvizes medencéknek van két, törvényileg kötelezően előírt tartozéka: jelölni kell a fürdőzési idő maximális idejét és jól látható helyen el kell helyezni egy órát, hogy az előbbit ellenőrizni lehessen. Viszont, aki járt már gyógyfürdőben, az láthatta, hogy a többség ezzel mit sem törődik.

A fürdőzők ugyanis meg vannak arról győződve, hogy ha tovább üldögélnek a gyógyvízben, akkor ezzel egyenes arányban jobban érvényesül a víz gyógyhatása. Meg egyébként is, mások is bent vannak. A fürdő csak irigyli tőlük a gyógyvizet. A fürdési idő biztos, csak ajánlás. Egyébként is kifizettük a jegyárat, nem fogunk 20 percenként kijárkálni. Amúgy sem jó érzés kijönni a jó meleg vízből, a medencében repül az idő… Ismerős?

Holott a túlzásba vitt gyógyvizes üldögélésnek több kockázata is van. A bőrön át és belélegezve a vízben lévő ásványi-anyagok bejutnak a szervezetbe. Ezek kismértékben kedvező hatásúak, azonban több órán át, egyhuzamban már nem biztos, hogy csak a pozitív tulajdonságuk érvényesül. Ennek következménye lehet az úgynevezett fürdőfáradtság, ami tulajdonképpen a gyógyvíz túladagolását jelenti: erősödhetnek a meglévő fájdalmak, sőt rosszulléthez is vezethet.

A másik probléma az, hogy a meleg vízben kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás. Ezért érezhetünk egy idő után bágyadtságot, álmosságot a meleg vizes fürdőzéskor. Ez a vérnyomáscsökkenés egy hosszabb fürdőzés esetén olyan mértékű is lehet, hogy a fürdőző elájul. Akár még egy fiatal is, erről itt olvashat egy példát.

Hatvan medence fürdőzők

Van azért megoldás a fürdési idő megnyújtására

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy egy több ezer forintos napi belépőért cserébe csak egy alkalommal 20, vagy 30 percet tartózkodhatunk a gyógyvízben. Az orvosi ajánlás ennek kapcsán az, hogy fél, vagy egy órás szünetekkel újra ismételhető a medencefürdő. Arra érdemes figyelni, hogy ha valakinek rosszabb az általános kondíciója, akkor inkább kevesebbszer menjen be a gyógymedencébe, esetleg még az ajánlott időszakot se töltse ki, hiszen azért a fürdőzés megterheli a szervezetet.

Amennyiben még ezzel együtt is kevésnek érezné valaki a 20-30 perces fürdőzéseket, arra is van megoldás. Lehet találni olyan fürdőket, ahol alacsonyabb ásványianyag-tartalmú termálvizes medencék és/vagy hűvösebb vizű (nem gyógyvizes) medencék is vannak. Ezeknél nincs korlátozás a vízben való tartózkodásra, ugyanúgy nincs, mintha tóban, vagy folyóban fürdenének.

Ennek egyik alváltozata lehet az, ha 20 perces gyógyvizes fürdőzés után átmennek egy ilyen hűvösebb vizű medencébe és ott folytatják a napozást, beszélgetést. A lényeg az, hogy ne felesleges információként tekintsenek a gyógyvizes medencéknél megszabott fürdési időre, mindenkinek a saját érdeke, hogy ezt betartsa.

Illusztráció: H. Szabó Sándor fotója