• Két úszómester és egy vendég sietett a gyógyvizes medencében elájult lányhoz, így szerencsére nem lett nagyobb baj.

  • Fontos problémára hívja fel a figyelmet ez az eset.

A komáromi Brigetio Gyógyfürdő Facebook oldalán közölték az egyik vendégük visszajelzését. Érdemes elolvasni, mert egy túlzottan lebecsült veszélyforrásról szól.

 

„Kedves Gyógyfürdő dolgozók!
Megszeretném köszönni a tanúsított emberséget, és kedvességet a két úszómesternek és a kedves bácsinak (vendég), hogy segítettek nekem, az ájult lánynak!! Ígérem legközelebb a megengedett időt fogom a meleg vízben tölteni!’Már jól vagyok, és ezt leszámítva is csodás napot töltöttünk (nem először) a fürdőben! Még egyszer köszönet, és hála!!! 🙂
Üdvözlettel az ájult lány! 🙂

Tanulságként minden kedves vendégünket kérjük, hogy tartsa be az alábbiakat:
a gyógymedencékben az ajánlott tartózkodási idő 20 perc

Ahogy olvasható, a fürdővendég belátta, hogy ő hibázott. A mentségére legyen mondva, hogy sajnos a gyógyfürdők látogatóinak a többsége nem túl példamutató ezen a téren (nem Komáromban, hanem általánosságban), a tapasztalatok szerint nagyon sokan túllépik a 20-30 perces ajánlott fürdőzési időt. Ezzel pedig a többi vendég számára is azt sugallhatják, hogy gond nélkül lehet akár órák hosszat is üldögélni a jó meleg vízben.

A fürdési időre azoknak kell nagyon odafigyelniük, akik 36 Celsius-fokos, vagy annál melegebb vízzel töltött medencét választanak. A meleg víz hatására ugyanis kitágulnak az erek, ami vérnyomáscsökkenést idéz elő.

Ez olykor nem okoz problémát, viszont egyéni érzékenységtől, vagy a meglévő betegségektől függően akár olyan szintű is lehet a vérnyomás csökkenése, hogy a fürdőző elájul. Különösen akkor áll fenn ennek a veszélye, amikor elkezd kijönni a vízből.

Akik valamilyen egészségügyi panaszukat kezelik egy fürdőkúrával már csak azért sem ajánlott a fürdési idő túllépése, mert az úgynevezett fürdőfáradtság tünetegyüttest kockáztatják (az ájulás mellett). A fürdőfáradtság tipikusan hosszabb fürdőkúrák során jelentkezik, azon belül is akkor, ha rendre túllépik a vízben való tartózkodás ajánlott idejét.

Ilyenkor napokig, vagy akár hetekig tartó rossz közérzet, gyengeség jelentkezhet. Azok a tünetek, fájdalmak, amelyek miatt elkezdték a fürdőkúrát, pedig még fel is erősödhetnek.

Komáromi Gyógyfürdő BrigetioPersze a 20-30 perceben maximált fürdési idő nem azt jelenti, hogy ezzel vége is aznapra a fürdésnek. Félórás, egyórás pihenő után akár többször is vissza lehet menni a termálvizes medencébe.

A fürdési idő betartásának fontosságáról beszélnek a lenti videóban is. Érdemes megnézni.