• Összesen 72 beteg vett részt abban az orvosi kutatásban, aminek során a súlyfürdő krónikus nyak- és derékfájásra gyakorolt hatását vizsgálták.

  • Érdekes eredmény született.

Sokan talán nem is tudják, hogy a súlyfürdő igazi hungarikum. Egy hévízi reumatológus házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona dolgozták ki a módszert még a múlt század közepén. A hivatalos nevén „vízalatti trakciós terápiaként” is emlegetett megoldás lényege az, hogy a hónaljuknál, és/vagy a nyakuknál fogva rögzítik a pácienseket, akiknek a derekukra, vagy a bokájukra súlyokat rögzítenek.

A teljesen fájdalommentes kezelés hatása abban rejlik, hogy tehermentesíti a gerinc melletti izomzatot és a gerinccsatornából kilépő idegeket. Ennek megfelelően a porckorong különféle betegségei, gerincferdülés, térd- és csípőízületi merevség esetén alkalmazzák.

A krónikus nyak- és derékfájás esetén is hatékony lehet a súlyfürdő. Ezt egyébként egy néhány évvel ezelőtt, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végzett orvosi kutatás igazolta.

A vizsgálatban összesen 72 beteg vett rész. Közülük kivétel nélkül mindenki kapott gyógytornát, valamint elektroterápiás kezeléseket. A csoport felénél azonban ezen felül még nyaki, vagy ágyéki súlyfürdős kezelést is alkalmaztak. Utóbbiakat 15 alkalommal végezték el, 33-34 Celsius-fokos gyógyvízben.

A súlyfürdős csoportnál minden vizsgált paraméter – beleértve a klinikai eredményeket és az életminőségüket is – javultak. Ráadásul a kezelések után három hónappal végzett kontrollvizsgálatok során is a betegek állapotának a javulását tapasztalták.

Ezzel szemben a pusztán gyógytornán részt vevő és elektroterápiás kezeléseket kapott csoportnál csekélyebb mértékű javulás volt, de még az sem bizonyult tartósnak.

súlyfürdő Hajdúszoboszlói GyógyfürdőA súlyfürdőről fontos tudni, hogy kizárólag szakorvos írhatja fel. Az viszont jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelésről van szó.

Súlyfürdős kezelések elérhetők – többek között – a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is, ahol beutaló és várólista nélkül fogadják a betegeket a fürdő szakorvosai. Kedvező csomagokat is kínálnak a NEAK (régi nevén OEP) által támogatott kezeléseket választó vendégeknek.

A december végéig érvényes akciójuk keretében például hétköznapokon 1300 forintos csomagárért négyféle kezelést, valamint fürdőbelépőt kaphatnak a betegek. Erről további információt talál ide kattintva.

A gyógyfürdőtől megtudtuk, hogy a jövő évben is elérhetők lesznek a NEAK által támogatott kezelésekhez kapcsolódó csomagajánlataik. A napi csomagár ugyan 1300-ról 1500 forintra emelkedik, viszont január 27. és március 14. között – a fürdőben igénybe vett harmadik kúrától érvényes – törzsvendég kedvezmény mértéke 10-ről 20 százalékra emelkedik.