• A fürdőkben egymás mellett sorakoznak a medencék, amelyekben eltérő a termálvíz hőmérséklete.

  • Az életkortól és az egészségi állapottól is függ, hogy melyiket érdemes választani.

Némelyik fürdőben nemcsak a termálmedencékből nagy a választék, hanem az azokat megtöltő termálvíz hőmérséklete terén is. Sokszor 34-36, 37-38, 39 Celsius-fokos vizű medencék sorakoznak egymás mellett. Végül is melyiket érdemes választani?

Általánosságban az mondható el, hogy leginkább az úgynevezett indifferens hőmérsékletű termálvízzel töltött medencék javasolhatók a fürdőzők legszélesebb körének. Ezekben 34-35 Celsius-fokos víz található. Ennek az előnye az, hogy a legkevésbé terheli meg a szervezetet. Ez különösen az idősebbeknél, valamint azoknál lehet fontos, akik valamilyen betegségben – főleg szív- és érrendszeriben – szenvednek.

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy az ennél melegebb hőmérsékletű vízzel töltött medencéket olyan sokan kedvelik. Gyakran láthatjuk azt, hogy éppen a legmelegebb vizű medencében üldögélnek a legtöbben, ráadásul jellemzően az idősebbek. Ez abból eredhet, hogy a melegebb, akár 38 Celsius-fokos termálvíz ingerhatása intenzívebb, ami például abban nyilvánul meg, hogy az idült mozgásszervi megbetegedéseknél a fájdalmat mérséklő hatása erőteljesebb.

Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a meleg hőfokú gyógyvíz – pláne, ha túl hosszú időt töltenek el benne – belobbanthatja a gyulladásos betegségeket. Márpedig, ha valaki épp egy nyugalomban lévő ízületi gyulladást kúrálna a gyógyvízben, akkor ez igen kellemetlen lehet, gyakorlatilag pont ellentétes hatást ér el, mint amiért felkereste a fürdőt.

termálfürdő termálmedence

Meszesedés, porckopás esetén sem ajánlhatóak a túl meleg hőmérsékletű vízzel töltött medencék. Ezeknél a panaszoknál ugyanis fontos az, hogy mozogjon is a vízben a beteg, márpedig ehhez ideálisabbak a hűvösebb vízzel töltött medencék.

Egyébként számos mozgásszervi betegségben nagyon kedvező hatásúak lennének a 28-30 Celsius-fokos vizű gyógyvizes úszómedencék. Ezeknél egyszerre érvényesül a víz gyógyhatása és az ízületek alapos átmozgatása, a víz hőmérséklete pedig pont megfelelő az úszáshoz. Azonban a gyógyvizes úszómedencék sajnos meglehetősen ritkák (ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze néhány fürdőt, ahol ilyen úszómedence található).

Az mindenesetre nagyon fontos, hogy ha valaki a melegebb hőmérsékletű termálvízzel töltött medencét választja, akkor tényleg vegye figyelembe az előírt fürdési időt. Azaz 15-20 percnél többet ne töltsön egyhuzamban medencében. Amennyiben nem szeret ilyen rövid időt a vízben lenni, akkor megint csak jobb választás lehet egy hűvösebb vizű medence.

Egyes esetekben az orvosok a medencék használatának a kombinációját is szokták ajánlani. Azaz a melegebb hőmérsékletűben egy rövidebb idő eltöltését javasolják, majd kis pihenés után vissza lehet menni egy langyosabb medencébe, ahol kicsit hosszabb idő tölthető. Így egyszerre érvényesül a melegebb hőmérséklet erősebb ingerhatása, de mindez nem terheli meg annyira a szervezetet.

termálvíz hőmérséklete

Zuhanyzás kettős szerepe

Sokan talán nem is tudják, hogy a medencefürdő előtt erősen ajánlott (sőt, hát igazából kötelező) zuhanyzás nem kizárólag a higiéniai szempontok miatt fontos. Az ideális esetben a medence vizénél valamivel alacsonyabb hőmérsékletű zuhany ugyanis segít felkészíteni a szervezetet a termálvizes fürdőzésre. Ez talán nem hangzik túl lényeges szempontnak, holott a meleg vizes fürdőzés meglepően sok élettani változást indít el a szervezetben. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni azt a  cikkünket, amiben egy régebbi kutatást idézünk fel a hévízi gyógyvíz ionháztartásra gyakorolt hatásáról.