• A gyógyvizeink csak kis dózisban tartalmaznak radont, ezért az előnyös tulajdonságai érvényesülnek.

  • Fürdő és ivókúra formájában is hatékonyak lehetnek.

Magyarországon több termálfürdő vizében is megtalálható a radon nevű radioaktív nemesgáz. Bár a radioaktív szó nem hangzik túl bizalomgerjesztően, nem kell attól tartani, hogy ezeknek a vizeknek káros hatása lenne, sőt.

Ehhez azt kell tudni, hogy a radioaktív dózis alapvetően háromféle lehet: erős, közepes, kicsi. Az erős dózis a sejtekben visszafordíthatatlan alaki elváltozásokat okoz, a közepes dózis visszafordítható elváltozást, illetve funkciózavart idéz elő. A harmadik, a kis dózis viszont serkenti a sejtek funkcióit, de elváltozásokat nem tud előidézni. A radonos gyógyvizeink az utóbbi csoportba tartoznak.

A radon a bőrön keresztül és belélegezve is könnyen bejut a szervezetbe a fürdőkúrák során. Ráadásul egyes radonos vizek ivókúraként is alkalmazhatók. (Sajnos ezeket nincs értelme palackozni, mert a radon néhány nap alatt elillan a vízből).

A tapasztalatok szerint a radontartalmú gyógyvizekkel a reumás ízületi gyulladásban, Bechterew-kórban szenvedők panaszai csökkenthetők. Miután segítik a szövetek regenerálódását, ezért a sérülések utáni rehabilitáció során is alkalmazhatók ezek a vizek. Egyes vizsgálatok szerint fokozzák a húgysav ürítését, ezáltal a köszvény esetén is hatékonyak lehet a radonos gyógyvizek.

Radontartalmú gyógyvíz található a budapesti fürdők közül a Gellértben és a Rudasban, valamint a jelenleg zárva tartó Rácz fürdőben is. Enyhén radonos a vize a Hévízi-tónak, a Miskolctapolca Barlangfürdőnek, de az Egri Termálfürdő is rendelkezik radonos vizet adó forrással. A lenti fotón az utóbbi fürdő egyik radonos vizű medencéje látható.

Egri Termálfürdő radonos medence