• Az egyik szlovákiai termálfürdő vizében állítólag túlzott radioaktivitást mértek.

  • Ennek apropóján elmondjuk, hogy mitől lesz egy termálfürdő vize radioaktív és ennek – ha nem túlzott mértékű – milyen hatása van a szervezetre.

A napokban lehetett olvasni arról, hogy egy népszerű szlovák termálfürdő vizében állítólag túlzott radioaktivitást mért a hatóság. Ahogy az ezzel foglalkozó cikkünkben is írtuk, azért kíváncsiak lennénk, hogy konkrétan ez a „túlzott mérték” mekkora mennyiséget jelent. Ugyanis igazság szerint a termálvizek jelentős része többé-kevésbé radioaktív. Kicsit azért is fogadjuk szkeptikusan a hatóság állítását, mert Európában még nem nagyon hallottunk veszélyesen magas radioaktivitású termálforrásról…

Az biztos, hogy a hazai vizek esetében olyan kismértékű sugárzásról van szó, amikor ennek csak a kedvező, stimuláló hatása érvényesül. A radioaktivitás egyébként a radont jelenti, ami egy vízben nagyon jól oldódó színtelen, szagtalan nemesgáz. Ennek az „erejét” az általa kibocsátott alfa-sugárzás adja. A hazai fürdők közül például a Hévízi-tó, az Egri Termálfürdő, vagy éppen Budapesten a Rudas és a Gellért fürdők vize is tartalmaz némi radont.

Nagyon egyszerű a magyarázata annak, hogy egyes termálvizek miért lehetnek radonosak. Ezek a vizek a feltörésüket megelőzően hosszabb időt töltenek nagy mélységben, különféle kőzetek, üledékek között. Ezekkel kölcsönhatásba lépnek, s így a feltörésükkor magukkal hoznak több-kevesebb radioizotópot.

Az adott víz radontartalma elsősorban a víztároló kőzetek típusától függ. Illetve kisebb mértékben a víz hőmérsékletétől is. Azt ugyanis már régen megfigyelték, hogy a kevésbé meleg termálvizek jellemzően több radont tartalmaznak, mint a forróbban feltörő vizek. Ennek pusztán fizikai oka van: a radon alacsonyabb hőmérsékletű vízben jobban oldódik.

Hévíz legrégebbi gyógyfürdő

A rados gyógyvizek három módon is kifejtik a hatásukat. A bőrön keresztül, belélegezve a tüdőn keresztül, illetve ivókúra formájában belsőleg is könnyen felszívódnak. A gyógyászati hatásai terén a fájdalomcsillapító tulajdonságát szokták kiemelni. Még érdekességként megemlítjük, hogy ivókúra formájában csak helyben érdemes radonos vizeket fogyasztani, nem jó ötlet palackozni, ugyanis a radon nagyon gyorsan elillan. Illetve a radon nemcsak fürdők vizében, hanem egyes gyógybarlangok levegőjében is megtalálható. Ez légzőszervi betegségeknél hozzájárul a barlangterápiák kedvező hatásához.