• A két legmagasabb jódtartalmú vízzel rendelkező magyarországi gyógyfürdő 350 kilométerre található egymástól.

  • A vizüknek egyaránt magas a brómtartalma is és mindkettő országosan ismert fürdőhely.

Furcsa helyzet, de amíg a hazai termálvizek, gyógyvizek között egész soknál az összetevők között megtalálható a jód, addig a ivóvíz a legtöbb magyarországi településen nem tartalmaz kellő mennyiségű jódot. Emiatt is lehetnek fontosak a jódos vizű gyógyfürdők, ugyanis a jód a bőrön keresztül és belélegezve is könnyen felszívódik.

A jódos vizű hazai gyógyfürdők sorából kettő kiemelkedik, a legmagasabb jódion-tartalom ugyanis a Hajdúszoboszlón és a Zalakaroson feltörő gyógyvízben található. Előbbinek a jodidion-tartalma literenként 5,5 mg, utóbbinak 5,4 mg. Érdekes, hogy éppen az ország két ennyire távoli pontján található fürdők a “jódos királyok”. Hajdúszoboszló és Zalakaros között légvonalban nagyjából 350 kilométer a távolság. Ráadásul amíg Hajdúszoboszlón az Alföldön megszokott, barnás árnyalatú gyógyvíz található, addig Zalakaroson a gyógyvíz egészen más jellegű: sűrű, fehéres színe van, nem is látni le a medence aljáig.

Mire jó a jód? A magas jódtartalmú gyógyvizek gyulladáscsökkentő, keringésjavító, fertőtlenítő hatásukról ismertek. Ezen felül javítják a szellemi és a fizikai teljesítőképességet. A megfelelő jódellátottság fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Különösen lényeges ez hazánkban, ahol az ország 80 százalékán nem tartalmaz elegendő mennyiségű jódot a csapvíz. Pajzsmirigy-túlműködés esetén ugyanakkor ellenjavallt lehet a túlzott jódbevitel. (Utóbbiaknak sem kell lemondani egy szoboszlói, vagy zalakarosi üdülésről, mert mindkét település fürdőjében bőven találni olyan medencék is, amelyeket nem gyógyvízzel töltenek).

A jódos termálvizeknek gyakorlatilag minden esetben magas a brómtartalmuk is. Ez egyébként így van a hajdúszoboszlói és a zalakarosi vizek esetében is. Hajdúszoboszlón a víz bromidion-tartalma literenként 9,8 mg, Zalakaroson ugyanez 6,5 mg. A bróm stresszoldó, idegnyugtató hatásáról ismert. Ezt a hatást nem szabad lebecsülni, ugyanis számos egészségügyi probléma hátterében ott találjuk a túlzott stresszt, a sok idegeskedést, így ezek a gyógyvizek közvetve is hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, illetve visszanyeréséhez.

jódos gyógyvíz Hajdúszoboszló Zalakaros

Itt találja a magyarországi gyógyfürdők teljes listáját.