• A kénes vizű gyógyfürdőkben végzett fürdőkúrák kedvező hatása hetekkel később is érvényesül.

  • A kén egy része ugyanis a bőrben raktározódik és a folyamatosan jut be a szervezetbe.

A kén számos hazai gyógyfürdő vizében megtalálható, olykor nem is kis mennyiségben. A jellegzetes illatáról a kénes vizű fürdők, illetve medencék messziről felismerhetők. A kénes vizű gyógyfürdők kapcsán a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, porcerősítő, a bőrbetegségeket enyhítő hatást szokták leggyakrabban említeni, de kedvezően befolyásolja a sebgyógyulást is.

Azt is érdemes tudni a kénről, hogy belélegezve, valamint a bőrön keresztül is könnyen bejut a szervezetbe. Az viszont talán már nem annyira köztudott, hogy a kén a bőrben raktározódik is, ahonnan hetek alatt folyamatosan „adagolódik” a szervezetbe. Magyarán egy kénes vizű gyógyfürdőben – például a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben – végzett fürdőkúrát követően hetekkel később is érvényesülhet a kén kedvező egészségügyi hatása.

Sokáig egyébként csak sejtések voltak arról, hogy a gyógyvizek hatóanyagai valóban felszívódnak a bőrön keresztül. Ennek a tudományos igazolása az 1950-es években, radioaktív izotópos vizsgálatokkal történt meg. Ezek közé tartozott, hogy a radioaktív vízben végzett fürdőzést követően 10 perccel ezek az izotópok már kimutathatóak voltak a vizeletben. Ahogy pedig dr. Schulhof Ödön 1959-ben megjelent tanulmányában olvasható, ezen belül a kénes vizek hatását külön is vizsgálták.

Korábban ugyanis volt egy olyan feltevés, hogy a szulfátion a bőrön keresztül nem tud felszívódni, azonban az említett izotópos vizsgálatokkal ennek az ellenkezője bizonyosodott be. Sőt, ekkor vették észre azt is, hogy a kénes vizű fürdőzést követően jelentős mennyiségű ként tárol a bőr és napokig „adagolja” tovább a szervezet számára. „Az utólag felszívódó mennyiség sokszorosa lehet a fürdőzés idején felszívódásra kerülőnek” – írja tanulmányában Schulhof.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kén felszívódása, illetve tárolódása még erőteljesebb az ásványi-anyagokban gazdag gyógyvizek esetében. Kiderült az is, hogy ez belsőleges alkalmazásnál is igaz: az ivókúra során a gyomron át bejuttatott kén egy részét a szervezet több héten át visszatartja.

Zsóry gyógyfürdő fedett gyógymedence

Egy 1981-ben, Münchenben végzett balneológiai kutatás is egész hasonló eredményekre jutott. A vizsgálatok alapján az ember bőre különféleképpen ereszti át a gyógyvizek egyes összetevőit. A legtöbb anyag könnyen áthatol a bőr felső rétegein, azonban például a kén esetében már más a helyzet. A szulfidionokat a bőr gyorsan elnyeli, viszont a szulfátionokat sokkal lassabban. Mint kiderült, utóbbi mögött a bőr „spájzolása” áll, azaz a szulfátionok a bőrben lerakódnak, tárolódnak. Ennek révén pedig a hatásuk később, a kúrát követően fokozatosan érvényesül.

A német kutatók szerint a bőr egyfajta szelektív szűrőként viselkedik. Az említett raktározás jellemző például a káliumra, kalciumra is, mert ezekből is sokkal több tárolódik, mint amennyi egyből felszívódik.

Illusztráció: a kénes vizéről ismert Zsóry Gyógyfürdő