• Belsőleg, étkezés közben, vagy étkezés után fogyasztva több gyógyvíznek is kedvező hatása lehet a puffadásra.

  • Jók lehetnek a különféle kénes vizek, vagy éppen a bükkszéki gyógyvíz.

A puffadás egy meglehetősen gyakori, sokakat érintő probléma. Ennek során az emésztőrendszerben megnövekszik a gázmennyiség, ami kellemetlen hasi feszüléssel jár együtt. A jó hír az, hogy a puffadás csökkentésében számos, ivókúrához használható gyógyvíz is segíthet.

Különösen jók lehetnek ilyen esetben a kénes vizek, amelyek serkentik a gyomorsav termelődését, segítik az emésztést, s így megszüntetik a puffadást, a teltségérzetet. Ugyanakkor nagyon fontos az időzítés, mert ez a tulajdonságuk csak étkezés után fogyasztva érvényesül.

Amennyiben a kénes vizeket étkezést megelőzően fogyasztjuk, akkor éppen ellenkezőleg, csökkentik a gyomorsav termelődését. Emiatt az utóbbit refluxnál szokták javasolni. Amennyiben valaki Hévízen jár, akkor az ottani ivókutakból kitűnő kénes gyógyvízhez juthat. Országszerte kapható palackozva a Parádi kénes gyógyvíz is.

A Salvus víz is jó puffadásra?

A Bükkszéken feltörő, Salvus néven palackozva is forgalmazott gyógyvíz szintén alkalmazható puffadás esetén. Ebben az esetben étkezés közben javasolják a víz fogyasztását, ugyanis ekkor szintén fokozza a gyomorsav termelődését, megelőzhető vele a teltségérzet. A glaubersós vizeknek – például a Hunyadi János – is van a puffadást csökkentő hatásuk. Azonban ezeknek a hashajtó hatása is eléggé erős, amit nem árt figyelembe venni.

Azt azért érdemes tudni, hogy a gyógyvizek fogyasztása – pláne, ha az ember saját szakállára kezdi el – akkor inkább csak az enyhébb emésztési problémák esetén javasolt. Jó néhány esetben pedig kifejezetten ellenjavallt, ide tartozik például a májgyulladás, epegyulladás, vérző gyomorfekély, veseelégtelenség, továbbá az aktív gyulladásos bélbetegségek (Crohn, Colitis Ulcerosa) is.

Gyógyvíz ivókúra puffadás