• Évtizedekkel a hivatalos gyógyvízminősítés megszerzése előtt is már gyógyhatásúnak tartották a Makón feltörő termálvizet.

  • A Hagymatikum fürdő két termálkútja is gyógyvizet ad.

Napra pontosan ismert, hogy mióta számít gyógyvíznek a Makón feltörő termálvíz: 1988. szeptember 5. Azonban a gyógyvíz múltja még bő 30 évvel ezt megelőzően kezdődött. A település vezetői 1954-ben hoztak döntést arról, hogy egy fürdőt létesítenek Makón, méghozzá az akkori tanácsháza melletti területen. Ennek az eredeti tervek szerint még nem is annyira gyógyászati, vagy turisztikai, hanem inkább tisztasági fürdő jellege lett volna.

A fürdőhöz egy meleg vizes kutat kellett létesíteni és 1956-ban sikerrel is jártak, 42 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, fluoridot, metakovasavat is tartalmazó termálvíz tört a felszínre. A fürdő építéséhez szükséges anyagi forrás lassan jött össze, így még jó néhány évet várni kellett a termálfürdő átadására.

A teljes fürdőt 1963-ban nyitották meg, azonban a termálmedencét, valamint az akkoriban szintén termálvízzel töltött sportmedencét már 1961. augusztus 20-án birtokba vehették a makóiak. S ahogy híre ment a fürdőnek, egyre távolabbról, sőt még külföldről is sokan látogattak el a makói fürdőbe.

Ahogy írtuk, ekkor a víz gyógyhatását még hivatalosan nem igazolták, ettől függetlenül sokan már egyértelműen gyógyvíznek tartották a makói termálvizet. S nem pusztán az egyszerű fürdőzők, hanem még a korabeli szaksajtó is konzekvensen makói gyógyvíz néven emlegette. Ehhez hozzájárult, hogy a marosi gyógyiszap kedvező egészségügyi hatásai ekkor már ismertek voltak és a szakemberek hatalmas lehetőséget láttak a gyógyvíz és a helyi gyógyiszap együttes alkalmazásában.

A fürdő nyitása utáni első tapasztalatokról a megyei napilap is lelkesen számolt be 1963-ban: „igen sok embernek szüntette meg, vagy csökkentette eddig is az ízületi bántalmait a makói gyógyvíz, s a fürdőkombinát végleges átadásával alkalom nyílik a kádfürdőknek és a kiemelkedő gyógyhatású marosi iszapnak a felhasználására is. Egy esetleges fürdőszanatórium felépítése pedig sok ezer dél-alföldi termelőszövetkezeti tag, ipari munkás reumás megbetegedését tudná orvosolni.”

A kitűnő adottságai ellenére a makói fürdő szélesebb körben igazából csak 2012-től kezdődően vált ismertté. Ekkor adták át az impozáns fürdőépületet, a létesítmény pedig a Hagymatikum nevet vette fel.

A fürdő 1-es kútjának gyógyvízminősítését 2009-ben és 2021-ben megerősítették. Ugyanakkor 2011 óta a Hagymatikum 2-es kútjának a termálvize is gyógyvíznek számít.

Makói gyógyvíz

A makói gyógyvíz hatása

A makói gyógyvíz az összetételénél fogva nagyon jó hatású a gerinckopásos panaszoknál, ízületi problémáknál. Ezen felül izomsorvadás, ideggyulladás esetén is javasolják. A víz végtagtörések utókezelése, valamint krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelése során is alkalmazható.