• A hatóság mérése szerint túlzottan radioaktív a Bellegszencsén található termálfürdő vize.

  • A helyiek tiltakoznak és már tüntetést is szerveztek.

A bellegszencsei termálfürdő vize túlzottan radioaktív a hatóság szerint – írja a Parameter.sk. Szlovák sajtóértesülések alapján a víz radioaktivitása meghaladja az egészségügyi határértéket. A rendőrség és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szerint ezt a tényt megpróbálták eltussolni, és a termálfürdő így megsértette a törvényt. “A minisztérium vezetése mindent megtesz a termálvíz felhasználásának helyreállítása érdekében. Azonban véget kell vetni a törvénysértésnek” – olvasható a szlovák szaktárca nyilatkozatában. Július végéig ígért végleges állásfoglalást a környezetvédelmi tárca a bellegszencsei termálkút használata ügyében.

Ugyanakkor a helyi és környékbeli kisvállalkozók, a fürdő alkalmazottai, törzsvendégei nem értenek egyet ezzel a megállapítással. Az Új Szó beszámolója szerint tegnap tüntetést is tartottak a bellegszencsei termálfürdő bejáratánál. A tiltakozáson több százan vettek részt. Nem hisznek a hatóság megállapításaiban. A tapasztalataik szerint semmi gond nincs a fürdő vizével, rengeteg látványos gyógyulásról számoltak be a fürdő vendégei, főleg bőrbetegségek, mozgásszervi problémák esetében. S hasonló kedvező tapasztalatokat említenek a vendégek a fürdő Facebook oldalán is.

Eddig hétezren írták alá a petíciót, amelyben kérik, hogy Bellegszencsén ismét használhassák a termálkutat. A tiltakozók nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak az illetékes minisztériumba és az államfőnek. Ha szükséges, kivonulnak a környezetvédelmi minisztérium elé, hogy tiltakozzanak a termálvíz elzárása ellen.

A szlovák sajtó beszámolóiban próbáltuk megtalálni, hogy mégis, mekkora radioaktivitást mértek a vízben. Ugyanakkor erre vonatkozó pontos adatot sehol nem közöltek. Azért lenne fontos tudni, mert bizonyos szintű radioaktivitásnak még lehet kedvező egészségügyi hatása is, ahogy azt számos hazai termálfürdő esetében sokan tapasztalhatják.

Ugyanakkor azért nem ez az első furcsa ügye az említett szlovák fürdőnek. Maga a radioaktivitásra vonatkozó vízvizsgálat is onnan ered, hogy tavaly felmerült a gyanúja: környezetkárosítást folytat a termálfürdő. Egy 2020 augusztusában végzett rendőrségi razzia során azt vizsgálták, hogy tényleg a közeli patakba engedik-e a termálfürdő használt vizét.

További szlovákiai termálfürdőkről olvashat ide kattintva.