• Felmerült a gyanúja, hogy a magas sótartalmú vizéről ismert bellegszencsei termálfürdőben környezetkárosítás történt.

  • A szlovák rendőrség vizsgálja az ügyet.

Bellegszencse Komáromtól mintegy 50 kilométerre északra található. A település nevezetességének számít a termálfürdő, ami viszont tegnap zárva tartott. Szerda este ugyanis rendőrségi razzia kezdődött a fürdőben és környékén. A forrás fedőnevű akció során a fürdő vízfelhasználását vizsgálták, ezen belül egyrészt azt, hogy a szükséges engedélyek birtokában használják-e a termálvizet, másrészt azt, hogy a közeli patakba eresztik-e a medencék használt vizét.

A fürdő Facebook oldalán azt írták, hogy maximálisan együttműködnek a szlovák rendőrséggel.  Viszont azt határozottan cáfolták, hogy bármilyen környezetszennyezés történne a fürdőben. A szlovákiai termálfürdő egyébként péntek reggel óta újra látogatható.

A történtek hátteréről a ma7.sk írt bővebben. Emlékeztetnek arra, hogy tíz éve a szomszédos Hull község polgármestere már felhívta a figyelmet arra, hogy a termálvíz kibocsátása a Liszka-patakba – amely más községeken keresztül is folyik – törvényellenes. František Golha polgármester elmondása szerint a sós víz szennyezi a környezetet és károsítja az ökoszisztémát.

Bellegszencse rendőrség medence

A ma7.sk információ szerint a víz visszavezetése érdekében körülbelül 35 évvel ezelőtt furat épült, de ezt az illetékesek nem használták. Bellegszencse akkori polgármestere, Vladimír Bakoš azt állította, hogy a termálfürdő higiéniai okokból nem tudja újra felhasználni a vizet. Viszont Golha szerint a patak ezzel ki van téve a szennyezésnek, ráadásul az emberek ezzel a vízzel öntözik a saját kertjeiket.

Bellegszencse termálvíz