• Barátságos termálfürdő található Pest megye északkeleti határán.

  • A szezonálisan üzemelő strandfürdőben minősített gyógyvízzel és igen kedvező jegyárakkal várják a vendégeket.

A több mint 3000 lakosú Tóalmás község a fővárostól mintegy 55 kilométerre található, még Pest megyében, de már a Jász-Nagykun-Szolnok megyével határos részen. A településen az 1960-as évek végén kezdett kutatófúrásokba a Kőolajipari Tröszt, azonban a keresett kőolaj, vagy földgáz helyett termálvizet találtak.

Annak idején hasonló esetekben két lehetőség kínálkozott a termálkutak “megmentésére”: vagy a helyi termelőszövetkezet, vagy a helyi tanács vállalta magára a termálvíz hasznosítását. Tóalmáson is felajánlották a kutat a téesznek, de nem éltek a lehetőséggel, ám az akkori településvezetők már láttak benne fantáziát. (Azaz pont fordítva történt, mint a Földesi Termálstrandnál).

Az akkoriban igen jelentősnek számító, 5-6 millió forintos beruházással (összehasonlításképpen: 200-300 ezer forintért nagyobb családi házat lehetett kapni) hárommedencés termálstrandot alakított ki a tanács és a fürdő végül 1971-ben nyitotta meg a kapuit. A tóalmási fürdőben egyébként jelenleg is három medence áll a fürdőzők rendelkezésére. Egy 28 Celsius-fokos vizű strandmedence, egy 36 Celsius-fokos vízzel töltött ülőmedence, valamint egy 32 Celsius-fokos gyerekmedence.

Jelentős mérföldkő volt a fürdő életében a 2004-es esztendő, amikor a termálvizük gyógyhatását hivatalosan is igazolták és “Tóalmási Szent András Gyógyvíz” néven vették lajstromba. Tóalmáson közepes ásványianyag-tartalmú, nátrium-hidrogénkarbonátos, lágy termálvíz tör a felszínre. A víz térdízületi és csípőízületi panaszoknál bizonyult gyógyhatásúnak.

Tóalmás Termálfürdő

A kempinget is magában foglaló termálfürdő nem egész évben, hanem szezonálisan tart nyitva. Általában ez május elejei nyitást és szeptember végi zárás jelent. Idén az ismert okokból kicsit máshogy alakult a szezon: a termálfürdőt június 26-án nyitották meg és szeptember 15-én zárnak. Akik most a napokban indulnának el a fürdőbe, azoknak érdemes tudniuk, hogy augusztus 24-én, hétfőn karbantartás miatt zárva lesz a strand.

A Szent András Gyógyvizes Strand jegyárai igen kedvezőek. Egy felnőtt belépő 1100 forintba, a gyermek, nyugdíjas és diákjegy pedig 700 forintba kerül. A családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek, vagy 1 felnőtt, 3 gyerek) ára 2700 forint, további gyerekenként pedig 420 forintot kell fizetni. A parkolási napidíj 400 forint és 16 órától olcsóbb belépők is válthatók.