• Helikopterről nézve egészen szürreális látványt nyújt Egerszalók nevezetessége.

  • A néhai H. Szabó Sándor egerszalóki fotóiból válogattunk.

Önmagában is különleges látványnak számít az Egerszalókon, a Saliris Resort mellett található sódomb. Ugyanakkor a magasból nézve még ennél is érdekesebben néz ki (ami amúgy a neve ellenére nem is sódomb, hanem mésztufa).

A lejjebb görgetve látható egerszalóki felvételeket még 2017 nyarán kaptuk a légi fotóiról ismert H. Szabó Sándortól, aki annak az évnek a decemberében hunyt el egy közlekedési balesetben.

A felvételek készítője, akkor ezt a kommentárt fűzte a fotóihoz:

Holdbéli táj. Mintha idegen bolygón járnánk. Fantasztikus látványt nyújt az egerszalóki gyógyfürdő a magasból. A 410 méteres mélységből feltörő, 65-68 fokos meleg víz a domboldalon lefolyva sódombot/mészkő lerakódást/ épített. A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként is tartalmazó, hidrogén-karbonátos gyógyvíz metakovasav tartalma is jelentős, amelyet 1992-ben gyógyhatásúnak minősítettek.

A gyógyvizét sokan keresik fel, mert csontsérülések, ízületi és reumatikus betegségek kezelésére kiváló, de ivókúrára is javasolják. Európában ilyen természeti képződményt csak Törökországban, Pamukkaléban találni, a másik hasonló vidék az Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban látható.

H. Szabó Sándor készített egy ritkaságnak számító felvételt is Egerszalókon, még 1990-ben. Ez nagyon jó minőségben örökíti meg a régi fürdőt. Azt a képet ide kattintva nézheti meg.

Egerszalóki sódomb H. Szabó Sándor

Egerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódombEgerszalók termálfürdő sódomb