• A jó hír az, hogy hatékony az otthoni holt-tengeri kádfürdő is. A rossz az, hogy a megfelelő sókoncentrációjú vizet nem olcsó előállítani.

  • Könnyen hozzáférhető fürdősó formájában.

  • Reumatikus- és bőrbetegségekre is kitűnő hatású a Holt-tenger vize.

  • Otthoni „wellness-fürdőhöz” a tengeri fürdősó, de jó-e betegségek kezelésére?

A Holt-tenger vize több szempontból is különleges. Ami talán elsőre beugrik mindenkinek a Holt-tengerről, azok a vízen „lebegő” emberekről készült fotók, amit a rendkívül magas – 33 százalékos – sótartalom okoz. Nem csak a sótartalma magas a víznek, hiszen az összes oldott ásványi anyag tartalma is tízszerese, mint a többi „hagyományos” tengervízé.

A Holt-tenger vize elsősorban bőrbetegségek, azon belül is főleg ekcémák, pikkelysömör kezelésére alkalmas, de a vizsgálatok szerint a mozgásszervi betegségek esetén is hatékony. A víz gyógyhatásában jelentős szerepet játszik a benne lévő magnézium-klorid és magnézium-bromid sejtosztódást fékező hatása. Illetve a bőrön át felszívódva – még nem teljesen tisztázott módon – hatással van az immunrendszerre is.

Holt-tengeri fürdősóA fenti kép a JomTom Hungary Kft. tulajdona.

Holt-tenger a boltból?

Ez mind szép és jó, viszont az emberek többsége nem tud csak úgy elugrani a Holt-tengerhez egy fürdőkúrára. Viszont számos holt-tengeri sókészítmény kapható a gyógyszertárakban, drogériákban, amelyekből otthoni sós fürdő készíthető. Az viszont nagy dilemma, hogy ezek mennyire hatásosak?

Szerencsére ez a kérdés nem csak minket foglalkoztat. Számos olyan kutatás készült az elmúlt években, amelyben kifejezetten a holt-tengeri sóból előállított kádfürdők hatását vizsgálták. Lelőve ezeknek a poénját, mind a reumatikus, mind a bőrbetegségek esetén arra jutottak, hogy szinte ugyanolyan hatékonyak ezek a fürdőkúrák, mint a tengernél helyben végzettek.

Persze van egy „de”…

A kutatásokat részletesebben megvizsgálva azonban kiderül, hogy a reumás, pikkelysömörös, ekcémás betegek kezelése során kifejezetten magas sókoncentráció esetén volt csak hatásos a kúra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a heti 3-4 alkalommal, 3-4 héten át végzett, esetenként 20 perces kúrák során 70 liter fürdővízben legalább 2 kilogramm sót oldottak fel – ezzel kb. 2,5 százalékos sókoncentrációjú vizet állítottak elő. Ugyanakkor végeztek kísérleteket ennél sűrűbb és ennél „hígabb” keverési aránnyal is. Az előbbi esetben javult a fürdőkúra hatékonysága, az utóbbinál – 0,5 százalékos koncentrációnál – viszont nem, vagy alig enyhültek a kísérletben részt vevők tünetei.

fürdősó

Mire elég fél kiló só?

A kereskedelmi forgalomban kapható holt-tengeri fürdősók esetében alkalmanként fél kilogramm só, vízben történő feloldását javasolják. Ez viszont a fentiek alapján túl alacsony koncentrációjú fürdővízhez elegendő csak. Más kérdés, hogy hivatalosan ezek a termékek nem is ígérnek gyógyhatást.

Összefoglalva, aki csak egy kellemes, pihentető otthoni sós fürdőt szeretne készíteni, ami a rugalmasabbá, simábbá teszi a bőrét, annak hatékonyak lehetnek az ilyen otthoni sós fürdők. Viszont már kialakult betegségek kezelésére ezek a félkilós kiszerelések nem alkalmasak.

Persze elő lehet állítani otthon is nagyobb sókoncentrációjú fürdőt. Viszont ennél azzal kell számolni, hogy egy félkilós holt-tengeri fürdősó ára akár 1000 forint is lehet. Az egyik drogérialáncnál kapható 1,5 kilogrammos kiszerelés – ami jelenleg talán a legolcsóbb – pedig 800 forint körüli áron kapható. Magyarán egy kellően magas koncentrációjú otthoni kádfürdő előállítása már lényegében egy gyógyfürdőbelépő árával egy szinten van.

Arról, hogy a harkányi gyógyvíz hogyan hat a pikkelysömörre, itt talál egy cikket.